Noua lege a pensiilor calculează diferit studiile, care se adaugă în formula d e calcul finală. Foarte mulți pensionari întreabă dacă școala postliceală se adaugă la vechime și dacă aduce bani în plus.
Dacă pe vechea lege a pensiilor, anii de școală se adăugau la numărul total de ani acumulați la vechimea pensiei. Acum, pensionarii pot lua punctaj în plus la pensie dacă au făcut facultate sau armată.
Pentru fiecare an petrecut în șomaj, facultatea sau la armată primesc puncte. Aceste puncte se numesc de necontributivitate și reprezintă o cotă parte din întreaga activitate profesională a pensionarului.
Chiar dacă nu se mai iau în calcul ca ani vechime la pensie, studiile pot adăuga un punctaj important la calculul pensiei.
Uneori, pensionarii trec de la un prag superior al pensiei doar prin acest punctaj tocmai de aceea este important a fi valorificat.
De-a lungul timpului au existat nenumărate întrebări legate de școala postliceală dacă se acumulează sau nu ca vechime la dosarul de pensie.
„Am întrebat de ce nu se iau în calcul școlile postliceale? Cei care au stat în bănci puteau munci ceea ce însemna o vechime de 2-3 ani.
Așa se ntâmplă și cu un profesor care ajunge să aibă o pensie mai mică decât un îngrijtor. Diferențele sunt foarte mari cu această lege de pensionare”, a precizat un pensionar.
Un specialist în pensii a declarat pentru Newsweek că „Școala postliceală nu se valorifică la pensie, lucru stabilit chiar în lege”.
Conform legii, în sistemul public de pensii sunt asimilate stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, în care asiguratul:
- a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepatia pensiei de limita de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau pensie de urmaș
- a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora
- a satisfăcut serviciul militar, că militar în termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizoniera.
Deşi Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii stipulează că perioada în care „asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respectivă, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă“ este o perioadă asimilată stagiului de cotizare la pensie, chiar dacă persoana nu a contribuit efectiv la pensie, cursurile unei facultăţi nu constituie vechime în muncă. Trebuie menţionat că vechimea în muncă este definită de către Codul muncii drept perioada în care munca prestată s-a desfăşurat în urma unui contract individual de muncă.
Formula de calcul la pensie
VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Puncte contributivitate – contribuția.
Puncte de stabilitate: - 0,50 puncte/an, pentru anii 26 – 30 în muncă
- 0,75 puncte/an, pentru anii 31 – 35,