Ne apropiem cu pași repezi de Postul Paștelui. De astăzi, credincioșii nu mai mănâncă deloc produse din carne. Săptămâna aceasta se numește „Săptămâna Albă” și este una puțin mai blândă, pentru că este una de pregătire pentru postul propriu-zis, cel mai greu din an.
Așadar, Săptămână Albă este premergătoare Postului Paștelui, în care putem să mâncăm lactate, orice fel de lactate, de la caș de vacă, brânză de vaci, până la telemea de oi, brânză de burduf, urdă sau caș de oaie, dar și smântână sau lapte.
De asemenea, în această perioadă mai pot fi consumate ouă și pește. În Piața Centrală din Suceava, un kilogram de caș de vacă ajunge la 35 lei, un kilogram de brânză de vaci la 30 lei, smântâna este tot la 30 lei kilogramul, telemeaua de oi 40 lei kilogramul, brânza de burduf 35 lei, iar urda și cașul de oaie au prețuri care variază între 35 și 40 lei. Un litru de lapte costă 5 lei.
Preoții vorbesc de o săptămână de pregătire, atât din punct de vedere culinar, cât și din punct de vedere spiritual pentru că, oficial, Postul Paștelui începe pe data de 3 martie și se termină pe 20 aprilie, atunci când este sărbătoarea Paștelui.
Până atunci, pentru a nu intra direct în post, este nevoie de această Săptămână Albă, în care ne obișnuim practic organismul cu perioada de post ce va urma, în care nu vom consuma produse din carne. Este nevoie de o trecere ușoară a organismului până la perioada de Paște, care va dura aproape 7 săptămâni.