Să stai cu chirie în România a ajuns să fie mai scump decât să îţi faci rată la propria casă. În Bucureşti, de exemplu, chiria la un apartament de 2 camere este aproape 580 de euro, în timp ce rata este cu 60 de euro mai mică. Diferenţa este şi mai mare în cazul locuinţelor din Cluj Napoca.
Este efectul schimbărilor de pe piața muncii, dar și creșterea cererii în condițiile unei oferte limitate. Totuși deși românii sunt atrași de perspectiva unei proprietăți personale, mulți analiști economici nu cred că este un moment potrivit pentru o investiție imobiliară, fiindcă ratele la credit în România sunt în creștere.
Toma Filipovici – preşedintele Asociaţiei Agenţiilor Imobiliare:
Este un fenomen foarte pregnant de relocări profesionale. Sunt oameni care caută locuri de muncă mai bune, mai bine plătite, caută oraşe cu infrastructură şi vedem o dezvoltare a infrastructurii foarte puternică în ultima perioadă. Stocurile sunt reduse. Nu sunt destule unităţi pentru câtă cerere există.
Monica Dudău – reprezentant platformă imobiliare:
Avem situaţia cu majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2025, care duce şi la creşterea pragului privind aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din chirii. Avem apoi inflaţia care e încă la un nivel destul de crescut şi costuri ridicate pentru materiale de construcţii, care se poate reflecta şi în chiriile pentru apartamentele noi.
Faţă de anul trecut, să stai cu chirie, în România, te costă, în medie, cu 7% mai mult. Cea mai mare creștere de preț de la un an la altul a fost înregistrată în Oradea, la garsoniere, unde chiriile au crescut cu aproape 40%. Cele mai mari chirii sunt în Bucureşti, la apartamentele cu 3 camere, din sectorul 1: spre 1.300 de euro pe lună. În ciuda creşterilor de preţ, care vor continua şi în perioada următoare, economiştii spun că rentabile rămân chiriile.
Dragoş Cabat – analist financiar:
Ratele la credite vor continua să crească. Inflaţia este pe o tendinţă, în acest moment, uşor crescătoare. Nu va începe să scadă decât în a doua parte a anului, ceea ce înseamnă că nici politica de dobândă monetară nu va scădea decât în a doua parte a anului.
Dar, pentru cei mai mulţi români, să fii proprietar rămâne în continuare cea mai bună variantă.
În ultimul an, nu doar chiriile au crescut, ci şi preţul locuinţelor. Metrul pătrat la începutul anului a ajuns să fie cu aproape 15% mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Chiriile, mai scumpe decât ratele la bănci!
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.