În credința populară românească, primele nouă zile din cea de-a treia lună a anului sunt asociate cu așa-zisele „Babe”, un simbol al valorilor familiale tradiţionale şi garanţie a vieţii veşnice. Tradiția spune că fiecare femeie trebuie să își aleagă o Babă într-una dintre primele nouă zile din martie, iar felul în care va fi vremea în acea zi este un semn pentru tot restul anului. Când sunt Babele, cum se aleg și ce semnificații ascund îți spunem în cele ce urmează.
Începutul primăverii este legat de o serie de tradiții și obiceiuri. Pe lângă Mărțișor, Ziua Femeii și Ziua Sfinților 40 de mucenici, în primele zile de martie se aleg și „Babele”. Acestea reprezintă o serie de nouă zile, de la 1 la 9 martie, atunci când vremea este, de obicei, capricioasă, cu soare, rafale reci de vânt sau chiar cu ninsoare.
Babele sunt personaje din folclorul popular românesc. Babele erau considerate femei știutoare, inițiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii, înzestrate cu puteri magice, care pot influența starea vremii. De asemenea, există și o toponimie a Babelor, a strămoașelor și moașelor mitice, care sunt considerate un fel de divinități meteorologice, active la început de primăvară.
Zilele Babei se încheie pe 9 martie, atunci când se crede că vine căldura și, odată cu ea, Moșii de primăvară, potrivit Creștinortodox.ro. Obiceiurile legate de Zilele Babei variază în funcție de regiune. Spre exemplu, în Muntenia, tradiția spune că există 12 babe, spre deosebire de alte zone ale țării, unde numărul babelor este, așa cum se știe, nouă. Bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului.
Etnografii consideră că mitul „Babelor” este unul dintre cele mai semnificative mituri din cultura românească. Această tradiție este strâns legată de legenda Babei Dochia, o figură mitologică ce simbolizează sfârșitul iernii și începutul primăverii. În concepţia arhaică, aceasta era o reprezentare maternă, agrară şi lunară. Astfel, Luna patrona noaptea, iarna şi frigul, în timp ce Soarele, care este un simbol patern, înţelegător, este patronul zilei, al verii şi al vieţii. Practic, Zilele Babei semnificau lupta dintre forţele întunericului şi ale luminii, între noapte şi zi.
Se crede că numele Dochiei provine de la Sfânta Muceniță Evdochia, care este prăznuită de Biserică în prima zi a lunii martie. Dacă ne raportăm la vechiul calendar roman, potrivit căruia anul nou începea pe 1 martie, Baba Dochia întruchipează anul vechi, care este pe cale să se sfârșească. Moartea Dochiei la 9 martie semnifică renaşterea ei, care urmează să-şi reia ciclul de 365 de zile. Astfel, între 1 și 9 martie, Dochia își urmează destinul și urcă la munte cu turma sa de oi pentru a muri spre renaștere.
Alegerea „Babei” de martie este un obicei încărcat de simbolism, iar fiecare femeie își alege baba pentru a ști cum îi va fi anul. Alegerea babei se poate face în două moduri: fie se alege din timp o zi la întâmplare în intervalul 1-9 martie, fie această zi se calculează în funcția de data de naștere. Calculul în funcție de data nașterii este unul foarte simplu. Pe scurt, dacă ziua ta de naștere este între 1 și 9 ale oricărei luni, baba va corespunde aceleiași zile în martie. Spre exemplu, dacă ești născut pe data de 7 septembrie, baba ta va fi pe 7 martie. În schimb, pentru datele de naștere care sunt formate din două cifre, se adună cifrele pentru a obține un număr între 1 și 9. Spre exemplu, pentru data de 17 noiembrie se va calcula astfel: 1 + 7 = 8, ceea ce înseamnă că baba va fi pe 8 martie. După Zilele Babei urmează Zilele Moșilor despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă.
Cum să îți alegi Baba…
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.