HomeInterneAșa se dădea șpagă în Portul Constanța!

Așa se dădea șpagă în Portul Constanța!

spot_img

Președintele PSD Constanța, Ioan Dumitrache, alături de oameni de afaceri, foști și actuali vameși sunt anchetați de procurorii DNA într-o anchetă de corupție. În dosar apar și nume mari la care aceștia se lăudau că ar avea acces, precum europarlamentarul Mihai Tudose, senatorul Paul Stănescu, dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut luni, 24 februarie, 41 de percheziții în județele Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, într-un dosar de corupție. Mai exact, în perioada 2024 – 2025, mai mulți funcționari publici și oameni de afaceri ar fi comis fapte de luare și dare de mită în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.

Ioan Dumitrache, președinte al PSD Constanța, este cel mai sonor nume anchetat în acest dosar de corupție. În dosar mai apar directorul comercial al Portului Constanța, George Vișan, și omul de afaceri Petrică Buduru, alături de alți oameni de afaceri sau foști și actuali vameși.

Șeful PSD Constanța este acuzat și că și-ar fi exercitat influența de lider al unei organizații politice pentru obținerea de avantaje personale.

„Constatăm că DUMITRACHE ION, care deține calitatea de președinte al Organizației Municipale a Partidului Social Democrat (PSD) Constanța, își folosește influența sa în scopul obținerii pentru sine, dar și pentru altul foloase necuvenite”.

Procurorii dau exemplu posibile intervenții pentru menținerea în funcție a actualului șef al Portului Constanța, dar și pentru numirea unei femei apropiate de Ion Dumitrache într-o anume funcție în cadrul instituției. În stenograme apare și numele Felix. Este vorba despre președintele Organizației Județene a PSD Constanța, senatorul Felix Stroe.

„DUMITRACHE ION îi prezintă niște infomații din care ar reieși că TEODORESCU MIHAI ar urma să fie schimbat cu un anume ,,CATANĂ”, iar în momentul în care TEODORESCU MIHAI îi răspunde că el are cunoștință că organizațiile locale ale Partidului Social Democrat (PSD) Constanța sunt interesate de schimbarea lui, DUMITRACHE ION neagă vehement acest lucru și începe prezentarea unei modalități în care acesta, folosindu-se de calitatea sa și de rezultatele bune în alegeri, va putea interveni pe lângă numiții ”TUDOSE” și PAUL STĂNESCU în scopul susținerii numitului TEODORESCU MIHAI pentru păstrarea în acest post”, se menționează în dosar.

„DUMITRACHE ION: Ăăă, e, mai e și cu Marina, dar, ă… acolo discutăm. Mă interesează…cum se pune problema, că e un zvon cu CATANĂ, cu ceva?

TEODORESCU MIHAI: Ce zvon cu CATANĂ?

DUMITRACHE ION: Că te-ar schimba?

TEODORESCU MIHAI: Că voi vreți să mă schimbați. (…)

DUMITRACHE ION: Eu te susțin până-n pânzele albe! Ăăă… FELIX m-a sunat mai acum vreo două zile și mi-a zis că s-a văzut la CPN, așa…la care io n-am ajuns, ăăă și dom’ ministru i-a …(n.n. neinteligibil)… și mie mi-a zis de asta, de directorul oper… operațional aici… să-i dau un om. Și io am zis că nu mă interesează. Io vreau doar…partea asta de… să susțin. …( n.n. neinteligibil)… nu mă interesează”, e un alt fragment din discuția oficialului de la port cu liderul PSD dobrogean.

Ion Dumitrache i-ar fi promis lui Mihai Teodorescu că va rezolva problema prin intervenții la București, la „aripa Stănescu si Tudose”.

Pe lângă discuția legată de susținerea lui Teodorescu, numele altor funcționari relevanți în rețea apar în dialogul dintre liderul local PSD și directorul portului.

„Un alt plan al discuției dintre cei doi este reprezentat de interesul lui DUMITRACHE ION ca TEODORESCU MIHAI să o numească pe IFIMOV OTILIA la ,,achiziții” sau pe un alt post/funcție important/ă în cadrul CN APM Constanța:

”DUMITRACHE ION: (n.n. neinteligibil) Da. Ce părere ai de OTILIA asta? Unde….?/(…) Nu poa’ să revină acolo unde a fost? Nu poate?

(..) TEODORESCU MIHAI: Păi da, dar trebuie să luăm amândoi acceptul. Io trebuie să mă duc cu… să zic, că nu pot să-l sar pe… tre să mă duc să-i zic.

DUMITRACHE ION: Păi mergem împreună la București.

„TEODORESCU MIHAI: (..)Noi nu am făcut public aici pentru că am așteptat să treacă perioada respectivă. (..) Ce îți dorești exact?

FIMOV OTILIA: Ți-am zis: în achiziții sunt trup și suflet. Tu m-ai văzut acuma, dacă sunt lângă TASE și gândește-te că am (n.n. Neinteligibil)

Gruparea vameșilor
În dosar apar și foștii vameși Eugen Bogatu și Aurelian Pilcă. Procurorii au ajuns și la firmele acestora pe care le gestionează împreună cu Ion Dumitru, scrie G4Media. Pilcă și Dumitru ar fi dat, susțin procurorii, aproximativ 100.000 de euro pentru a beneficia de dana 120. Banii au ajuns la ofițeri sub acoperire ai DNA care au strâns, în mai multe etape, timp de mai multe luni, milioane de euro de la inculpați, susțin procurorii. Potrivit sursei citate, „negocierea” lui Pilcă și Bogatu ar fi avut loc la Golful Pescarilor din Agigea, deținut de ginerele primarului PSD Cristian Cârjaliu, trimis în judecată de DNA în 2020 pentru expropriere abuzivă și achitat în primă instanță de Tribunalul Constanța. În 16 ianuarie 2025, Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul să fie trimis la Tribunal pentru rejudecare.

Miza, un caiet de sarcini
DUMITRACHE ION: Cu PORTU’ TOMIS trebuie cu caietu’ de sarcini și (n.n. neinteligibil) experiență similară cu (n.n. neinteligibil) MARINA, ca să poată să vină operatoru’ (n.n. neinteligibil) și-acolo te duci și semnezi (n.n. neinteligibil, vorbește în șoaptă) (…)

„ În concret, IFIMOV OTILIA, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, a întocmit înscrisuri și a întreprins demersuri în vederea aprobării acestora la nivelul CN APM Constanța pentru facilitarea obținerii unui aviz favorabil în etapa de urmărire și derulare a contractului de închiriere nr. CNAPM-02175-IDP-01/01.03.2014, din perspectiva îndeplinirii de către Șantierul Naval Midia a obligației contractuale prevăzute în art. 8.5, referitor la realizarea în termen a investițiilor în sumă de 15,6 milioane lei”, explica procurorii implicarea funcționarului.

Otilia Ifimov e acuzată de luare de mită. Ea a suspectată și că ar fi răspuns la comenzile politicianului.

În dosar apar și alte nume. Printre ei și Viorel Cristea, care a discutat cu unul dintre investigatori, fără să realizeze, explicându-i că trebuie discutate detaliile legate de organizare și de participanții la licitație cu Mihai Teodorescu, pentru a se asigura că urmează a fi desemnat câștigător Costea Vasile.

„Din declarația investigatorului (..) din 23.08.2024, dar și din procesele verbale întocmite de acesta în zilele de 19 și 20 august 2024, reiese că la data de 19 august 2024 a fost abordat de către CRISTEA VIOREL care i-a spus că are acasă la el suma de 30.000 lei primită de la ”un prieten care nu voia să rămână dator”, arata DNA.

„Mi-a sugerat că suma respectivă de bani i-a fost deja remisă și se află în posesia lui, după care a rupt bilețelul și mi-a spus că are banii acasă și m-a invitat să ne vedem după-amiaza. (…) În după-amiaza aceleiași zile, i-am trimis mesaj spunându-i că sunt disponibil și Viorel Cristea mi-a trimis locația unde să mă deplasez. M-am deplasat la adresă și am ajuns în jurul orei 18:40. Am intrat și Viorel Cristea m-a condus într-o încăpere tip verandă, care era o anexă a unei case. Acesta mi-a spus că putem discuta liber, deoarece în acel loc nu suntem înregistrați. În continuare, a spus că Vasilică, adică Vasile Costea, ar vrea să ne întâlnim din nou pentru a discuta despre contractul nou de 200 milioane lei pe care ar vrea să îl încheie cu administrația portului. Viorel Cristea mi-a mai spus că trebuie discutate detaliile legate de organizare și de participanții la licitație cu Mihai Teodorescu, pentru a ne asigura că urmează a fi desemnat câștigător Costea Vasile”, este una dintre declarațiile din dosar.

Vasile Costea urma să își achite datoria față de cei care îl ajutau să-i fie atribuită licitația.

Printre alte nume a apărut și cel al afaceristului constănțean Jean Paul Tucan. Acesta s-ar fi lăudat că are relații la cel mai înalt nivel în Ministerul Transporturilor.

Euro și parfumuri
Dosarul procurorilor arată și rețeaua complexă de mită și trafic de influență în jurul proiectului „Terminal de produse lichide – Port Constanța – Dana 97, Parcela 36.1”, scrie Digi24.

Astfel, Petrică Buduru, asociat al GREEN PORT OPERATOR S.R.L., este acuzat că a plătit sume semnificative și a oferit bunuri de lux pentru a obține avize și autorizații esențiale pentru dezvoltarea unui proiect care vizează „Extinderea cheurilor Danelor 10 și 12 din zona Midia”.

Șpăgi în numerar și parfumuri de lux
Conform probelor strânse de către procurori, Petrică Buduru a oferit sume importante de bani și cadouri pentru a facilita aprobările necesare:
05.09.2024: 10.000 euro și un parfum Tom Ford Noir pentru aprobarea studiului de fezabilitate.
12.09.2024: 10.000 euro și un parfum Paco Rabanne Invictus Victory pentru transmiterea urgentă a studiului către Ministerul Transporturilor.
03.10.2024: 5.000 euro pentru soluționarea rapidă a neregularităților semnalate de Ministerul Transporturilor.
17.10.2024: 10.000 euro pentru facilitarea cesionării unor bunuri imobile.
28.11.2024: 10.000 euro pentru aprobarea racordului la calea ferată.
În total, Petrică Buduru a plătit 61.750 euro în mită pentru a-și asigura avizele și aprobările necesare, precizează sursele judiciare.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img