Cristian Diaconescu a dezvăluit ce încercări face România pentru a intra în contact direct cu noua conducere din SUA. „Vrem să trimitem cât mai aproape de nivelul decizional“, a spus Diaconescu referindu-se la diplomații care vor merge în SUA. În plus, şeful cancelariei prezidențiale a declarat că în negocierile SUA-Rusia de la Riad, delegația rusă a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România.
„Vom avea contacte la nivelul administrației prezidențiale, al Ministerului de Externe în Europa… demersurile sunt în desfășurare“, a explicat Cristian Diaconescu, coordonatorul Cancelariei președintelui interimar al României. El a mai spus că, printre altele, emisarii români vor acorda atenție unor țări europene precum Polonia, Turcia și Republica Moldova. De asemenea, diplomații români caută contacte la nivel înalt cu noua conducere din SUA. „Și la Washington suntem în contact, acolo s-a schimbat conducerea… este puțin mai complicat decât înainte. (…) Vrem să trimitem cât mai aproape de nivelul decizional“, a explicat Cristian Diaconescu.
Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a afirmat că, în cadrul negocierilor dintre SUA și Rusia de la Riad, delegația rusă a solicitat o redistribuire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv de pe teritoriul României. „Statele Unite au refuzat, în acest moment“, a spus Diaconescu. Întrebat dacă România are garanții că acest lucru nu se va întâmpla, fostul ministru de externe a răspuns: „Nu avem garanții“.
„E un moment dramatic, nu vreau să generez emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea dintre reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte: să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat în proiecte de tip Yalta și, în condițiile în care acest lucru nu se concretizează, să convingă partea americană să genereze diviziuni în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la o zi la alta. Nu au reușit să-i convingă pe americani. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, astfel încât Rusia să intre într-o logică de disponibilitate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist această problemă, în sensul asumării unor responsabilități partajate între europeni și americani privind criza internațională“, a explicat Diaconescu.