Sindicaliștii de la Metrorex au obținut scutirea de la prevederile Ordonanței Trenuleț, dar solicită în continuare Guvernului majorarea salariilor pentru a evita declanșarea unei greve generale. Până în prezent, au primit asigurări că vor fi scutiți de la anumite prevederi ale ordonanței „trenuleț”, precum și promisiunea că se vor găsi fonduri pentru creșterea salarială de 1.050 de lei, convenită la sfârșitul anului trecut. Între timp, călătorii resimt aceste tensiuni. Marți, 11 februarie, trenurile au circulat mai rar decât în mod obișnuit, ceea ce a dus la o aglomerație sporită în stații.
“Toate trenurile circulă conform graficelor de circulaţie, inclusiv pe magistrala 2. Dacă de dimineaţă am avut trenuri anulate, acum mecanicii îşi fac datoria şi avem trenurile în circulaţie. 3 trenuri anulate înseamna 3 mecanici în concediu medical“, a declarat Mariana Miclăuş, directorul general al Metrorex.
“Senzaţia mea a fost că am fost ascultaţi. În actuala Ordonanţă exista soluţii pentru a se respecta contractul colectiv de muncă, greva japoneză a încetat astăzi, iar greva excesului de zel ţine de persoană în sensul ca fiecare persoană decide dacă e 100% în litera instrucţiei de serviciu, unii am dat bani din buzunar ca să funcţionăm. Poate unii nu mai dau, poate unii vor să iasă cu trenul chiar daca nu au condiţii de mers“, a adăugat Marian Artimon, lider de sindicat Metrorex.
După mai mult de o oră și jumătate de discuții, s-a decis ca cei aproximativ 5.000 de angajați ai Metrorex să fie exonerați de prevederile Ordonanței Trenuleț. Aceștia vor beneficia de o majorare salarială de 1.500 de lei brut, o creștere care a fost negociată la sfârșitul anului trecut, odată cu semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Ulterior, a fost adoptată Ordonanța Trenuleț, care a înghețat salariile în sectorul bugetar.