Turismul românesc este într-o continuă dezvoltare, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. În 2024, numărul total al sosirilor în structurile de primire turistică a ajuns la 14,2 milioane, înregistrând o creștere de 4,5% față de 2023.
Creștere semnificativă a numărului de turiști străini Numărul înnoptărilor a crescut cu 3,5% și a ajuns la 30,1 milioane. România a atras în 2024 aproape 2,4 milioane de turiști străini, în creștere cu 13,5% față de anul precedent. Cei mai mulți vizitatori au venit din Germania, Italia, Israel, SUA, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Franța, Ucraina și Polonia.
Transportul rutier a fost principala opțiune pentru turiștii din afara țării, 82,1% dintre aceștia sosind cu mașina. „Peste 80% dintre turiștii străini au ajuns în România cu mașina, iar 6 din primele 10 țări de origine sunt membre ale Uniunii Europene. Odată cu aderarea completă la spațiul Schengen și cu simplificarea procedurilor la 1 ianuarie 2025, vom putea consolida creșterea numărului turiștilor străini în România”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Concret, au fost cu aproape un milion de turiști în România mai mult față de 2019, anul de dinaintea pandemiei. „Practic, în primele 11 luni din 2024 s-a depășit tot anul 2019”, susține consultantul în turism Traian Bădulescu, potrivit unui comunicat de presă.
Numărul turiștilor din România a crescut față de 2019
Însă, lucrurile ar putea sta și mai bine, dacă România ar fi mai bine promovată la nivel global. „Turismul românesc se află în plin proces de consolidare. Deși e clar că mai sunt multe de făcut, de la OMD-ul național, până la bugete solide, multianuale pentru promovare externă, politici puternice pentru păstrarea turiștilor români în țară și atragerea turiștilor străini, avem elemente pozitive în ultimul an”, a precizat Adrian Voican, președintele agenției de turism Bibi Group4travel.
Cele mai vizitate regiuni din România În 2024, România a fost promovată prin campanii de marketing și participarea la 14 târguri internaționale de turism, susține Ministerul Economiei. Astfel, au fost derulate campanii outdoor în Germania (în timpul Campionatului European de fotbal 2024), Italia, Polonia și Marea Britanie, folosind reclame pe taxiuri, autobuze și panouri LED în zone cu trafic intens.
„Ne vom concentra și în acest an pe măsuri concrete, menite să sprijine atât antreprenoriatul în turism, cât și dezvoltarea unor destinații atractive și competitive”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Vom folosi instrumente digitale pentru a crește vizibilitatea destinațiilor. Bogdan Ivan „Totodată, vom continua să participăm la târgurile internaționale de profil pe cele mai importante piețe și să încurajăm înființarea Organizațiilor de Management al Destinației”, a mai spus ministrul.
Cele mai vizitate județe din România au fost:
- București
- Constanța
- Brașov
- Cluj
- Prahova
- Bihor
- Sibiu
- Suceava
- Vâlcea
- Mureș
Mulți străini au fost atrași și de centrul SPA de lângă București, Therme, care s-a poziționat pe primul loc în topul celor mai bune și accesibile spa-uri din Europa.
„România a fost inclusă în topuri de profil internaționale, iar acest lucru, corelat cu eliminarea restricțiilor la frontierele UE și acordarea facilităților pentru turiștii străini, ar putea genera un flux de aproape 3 milioane de vizitatori”, susține touroperatorul BIBI Touring.
Durata medie a șederii turiștilor, atât români, cât și străini, a fost de 2,1 zile, iar gradul de ocupare a locurilor de cazare a ajuns la 30,9%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de 2023.