HomeInterneMor medicii din Iași unul după altul

Mor medicii din Iași unul după altul

spot_img

Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt. Vineri, 28 martie 2025, George Ștefan Tilă, 31 de ani, originar din Bârlad, județul Vaslui, aflat în ultimul an al rezidențiatului, s-a stins din viață în timp ce se afla acasă, anunță Ziarul de Iași. Două săptămâni mai târziu, duminică, 13 aprilie 2025, Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, a murit și el.

Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan susține că acolo este un mediu de lucru în care „se muncește groaznic de mult”.

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a declarat dr. Anca Trifan pentru „Ziarul de Iași”.

Atât Emanuel Mirel Luca cât și colegii săi de pe secție au avut în ultimele luni atât gripă, cât și COVID-19, poate chiar simultan. Au fost teste pozitive în rândul personalului, dar nu au fost cazuri grave: mulți au dus boala pe picioare venind la muncă, încercând să îi protejeze, pe cât posibil, pe cei cu care au interacționat. Dar leziunile pulmonare descoperite la autopsie pot fi asociate cu urmele luptei corpului cu infecții respiratorii grave.

Prof.dr. Luminița Iancu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, coordonează activitatea rezidenților de la universitate. Aceasta a explicat că specializarea în sine e grea și că sunt și factori de risc care pot aduce probleme de sănătate, chiar dacă este o persoană mai tânără.

„Gastroenterologia este un serviciu greu, cu mulți pacienți și multă muncă. În unele clinici cu rezidenți puțini au 4-5 gărzi pe lună și ai putea spune că nu e ok, asta fac medicii specialiști și primari. Dar în cazul tânărului care a murit duminică, a avut în medie două gărzi pe lună. Este și stres, pot fi și condiții mult mai bune, dar o discuție mai amplă, care implică existența mai multor oameni la suport: infirmieri, brancardieri. Momentan, noi ca universitate nu putem să ne implicăm aici. Sunt peste 3.000 de rezidenți în Iași, toți au probleme, nu toți pot fi medici, dar de aici la a spune că sunt biciuiți și exploatați și au murit de suprasolicitare cred că e cale foarte lungă. Din păcate, sunt probleme de sănătate care sunt ignorate”, a punctat prof.dr. Luminița Iancu.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img