Proiectul de lege inițiat după cazul Noris și care prevede înscrierea în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii, pentru ca un imobil să nu poată fi promis mai multor persoane, a fost adoptat luni de Senat. Urmează să fie dezbătut și votat în Camerei Deputaților, care este for decizional pe acest proiect.
Propunerea legislativă a trecut de Senat cu 84 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 28 de abțineri.
Dacă actul normativ va trece și de Camera Deputaților și va fi apoi promulgat de președinte, dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să înscrie imobilele în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii, astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită același apartament mai multor persoane.
Mai mult, avansul va fi limitat la 15% la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare, urmând ca restul plăților să fie făcute în funcție de stadiile de dezvoltare – 25% la finalizarea structurii și 25% la finalizarea instalațiilor.
Banii vor fi virați într-un cont separat pentru dezvoltare, iar avansul va putea fi cheltuit doar pentru ridicarea construcției. În cazul în care banii obținuți din avans vor fi cheltuiți în alte scopuri, dezvoltatorul va fi amendat cu 1% din cifra de afaceri.
În plus, dacă la semnarea contractului de vânzare-cumpărare sau la încheierea promisiunii de vânzare cumpărare, clienții sunt însoțiți de un avocat, vor primi o reducere de 25% din onorariul notarului.
În cazul în care dezvoltatorul intră în faliment, atât cumpărătorii, cât și statul vor primi calitatea de „creditori privilegiați”. Asta înseamnă că, după statul român, clienții vor fi primii care își recuperează banii.
Acum, urmează ca proiectul să fie dezbătut în comisiile din Camera Deputaților, apoi va intra în plen unde va fi votat, Camera fiind for decizional. În cazul în care trece de Parlament, proiectul merge spre promulgare la președintele României.
Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PSD și a fost asumat de întreaga coaliție de guvernare.
USR: „PSD și coaliția încearcă să se spele pe mâini după țeapa Nordis”
La dezbaterile de luni din Senat, parlamentarii opoziției le-au reproșat senatorilor PSD, PNL, UDMR și Minorităților că proiectul de lege pe care l-au propus este incomplet și că scopul acestuia a fost să distragă atenția de la escrocheria Nordis.
„Avem Legea Nordis inițiată de PSD, cred că ar fi trebuit să înceapă cu o demisie a domnului Ciolacu din poziția pe care o ocupă”, a spus Narcis Mircescu, senator USR.
„PSD și coaliția încearcă să se spele pe mâini după țeapa Nordis. Nu avem nevoie de avioane private, excursii de lux. Avem nevoie de garanții clare pentru cumpărători, o răspundere asumată a dezvoltatorilor imobiliari și un cadru legislativ care să prevină fraudele imobiliare”, a continuat senatorul AUR Nicolae Vlahu.
În replică, inițiatorii spun că această lege va aduce mai multă siguranță pentru cumpărători.
Cazul Nordis
În octombrie anul trecut, o investigație Recorder a arătat că, deși în Nordis, firma controlată de afaceristul Vladimir Ciorbă, soțul fostei deputate PSD Laura Vicol-Ciorbă, au intrat milioane de euro, majoritatea investițiilor promise nu au fost realizate. Iar în singura clădire ridicată, un hotel din Mamaia, existau „indicii solide” că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, către mai multe persoane.
Apoi, Laura Vicol a demisionat din PSD, a scris HotNews, la trei zile după ce și-a dat demisia și de la șefia comisiei juridice a Camerei Deputaților.
G4Media a arătat cum candidatul la prezidențiale Marcel Ciolacu și alți lideri PSD au zburat cu un avion privat închiriat de la același grup Nordis, împreună cu soții Vicol-Ciorbă.
Pe 3 februarie, DIICOT a descins la 70 de adrese în dosarul Nordis, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. La finalul audierilor, procurorii au reținut 11 persoane, printre care și Laura Vicol, a informat HotNews.
Aceștia au fost apoi arestați preventiv de Curtea de Apel București, pe 5 februarie. Cei doi au contestat decizia, iar contestațiile au fost admise de instanța supremă. Cei doi au fost puși în libertate pe 14 februarie.
Magistrații au decis definitiv ca Vladimir Ciorbă, acționarul majoritar al grupului Nordis, să fie plasat sub control judiciar, în timp ce fosta deputată PSD este cercetată în libertate, fără a fi impusă nicio interdicție în cazul său.
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis şi au cheltuit banii pe vacanţe, călătorii cu avioane private, achiziţii de bunuri şi maşini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienţii păgubiţi, care au plătit pentru apartamente pe care nu le-au primit niciodată.