Romgaz, companie de stat și cel mai mare producător de gaze naturale din țară, a început demersurile pentru preluarea și repornirea combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, dar și cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială (face parte din grupul elvețian Ameropa). Această mișcare strategică va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Romgaz a publicat un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru servicii de consultanță în evaluarea, negocierea și achiziția activelor Azomureș, transmite Burduja.
„Am dat mandat Romgaz — companie de marcă din portofoliul ministerului energiei și cel mai mare producător de gaz din România — pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească, Azomureș. Romgaz a publicat deja un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru servicii de consultanță în evaluarea, negocierea și achiziția activelor Azomureș.
Această mișcare strategică urmărește diversificarea portofoliului Romgaz și extinderea pe un segment de producție care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valorifica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Gaze românești pentru români, îngrășăminte românești pentru agricultura românească. Dezvoltare economică, deficit comercial mai mic, locuri de muncă și renașterea industriei românești — toate acestea sunt obiective de țară.
Romgaz va duce la bun sfârșit acest demers și, în baza evaluării de specialitate a activelor Azomureș, va putea face o nouă mișcare strategică. Susțin acest demers și încurajez conducerea Romgaz să meargă înainte cu aceeași hotărâre”, a spus Burduja.
El a subliniat că industria are provocări la nivelul întregii Europe, menţionând că asta a şi susţinut la Bruxelles şi de câte ori a avut ocazia, că, prin politicile „de tipul terapie-şoc“ a fost pusă pe butuci o parte bună a industriei noastre şi am ajuns să depindem de alţii.
„Ceea ce este şi un risc de securitate din punctul meu de vedere, când nu ai capacitatea să-ţi produci, de exemplu, îngrăşămintele chimice pentru agricultură. Şi când ştim cu toţii că acest proces de punere în conservare, să spunem, a unui combinat necesită apoi o investiţie de 300-400 de milioane de euro ca să îl pui înapoi pe picioare.
Nu este înţelept să procedezi astfel. Şi cred că România are două lucruri de făcut, pe de o parte, lucruri care depind de ea însăşi, pe de altă parte lucruri care depind de Uniunea Europeană. Şi noi trebuie să ne susţinem poziţiile la Bruxelles. Ce depinde de noi? Depinde de noi să ne creştem masiv capacitatea de producţie de energie electrică şi sigur şi de gaze. De la gaze avem un plan clar, vorbim de Neptun Deep, vorbim de o producţie cu minimum 75%, dar până la 100% mai mare decât astăzi, şi vorbim şi de o valoare adăugată a acestui gaz, fie prin termocentrale pe gaz, deci să-l transformăm în energie electrică, proiectele Iernut, celebra epopee care continuă, şi Mintia, Işalniţa, Turceni şi altele, Năvodari. Pe de altă parte, să-l folosim în industrie şi acolo am mai spus-o şi demersul continuă“, a afirmat ministrul Energiei, la ZF Power Summit 2025, în februarie.