Înzestrarea Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 a fost oficial finalizată și marcată printr-o ceremonie desfășurată la baza aeriană de la Câmpia Turzii.
Momentul a venit după ce la finalul lunii ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România din Norvegia a aterizat la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.
Angel Tîlvăr a subliniat semnificația pe care derularea în bune condiții a contractului de achiziție a 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene o are în raport cu securitatea României și a flancului estic al NATO, transmite MApN.
„Finalizarea acestei etape de modernizare va permite, în curând, Forțelor Aeriene Române să execute misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”, a arătat ministrul Tîlvăr.
Cea de-a treia escadrilă de F-16 a României este deja înființată la nivelul Bazei 57 Aeriene, de la Mihail Kogălniceanu și va avea denumirea Escadrila 571 Aviație Vânătoare.
Ministrul apărării naționale a evocat justețea și viabilitatea deciziei luate în urmă cu mai bine de 10 ani de a construi pentru Forțele Aeriene Române o capabilitate de tranziție către aeronavele de generația a V-a bazată pe aeronave F-16, potrivit MApN.
„Acest program bazat pe aeronavele F-16 a oferit aviației noastre militare posibilitatea de a schimba fundamental mentalitatea corpului său profesional, a asigurat accesul la tehnologii de luptă aeriană moderne și interoperabile, a permis aducerea infrastructurii de operare la cele mai moderne standarde și, cel mai important, a catalizat trecerea către dotarea cu vârful de gamă pe plan mondial în materie de aviație de luptă, aeronavele F-35”, a spus Tîlvăr.
Ministrul a mai arătat că industria națională de apărare este parte a programului de modernizare a tuturor aeronavelor F-16 din înzestrarea Forțelor Aeriene Române la standardul M6.6, proces ce se va realiza în țară, la Aerostar Bacău.
România operează în acest moment 33 de avioane F-16 – ultimele 4 aeronave intrate în dotare au aterizat chiar la finalul anului 2024 și începutul lui 2025 și au fost preluate de Forțele Aeriene. Practic, în acest moment, România dispune de două escadrile F-16 operaționale – 17 avioane la baza aeriană Fetești și 16 avioane la baza aeriană de la Câmpia Turzii.
Până la final de 2025, Forțele Aeriene ar trebui să aibă în dotare nu mai puțin de 49 de astfel de aparate care să formeze trei escadrile separate de avioane de vânătoare.
Grație avioanelor F-16 intrate în uz treptat, începând din 2016, România a reușit să-și retragă de tot vechile avioane sovietice MiG-21 LanceR și să se bazeze pe mai noile aeronave occidentale pentru misiunile de apărare a spațiului aerian NATO.
Cum avioanele de sorginte sovietice MiG-21 Lancer își epuizau practic resursa de viață, nevoia de a trece la aeronave mai noi și moderne era urgentă, însă un program prin care să trecem direct la avioane de generația a cincea F-35 era prea devreme de implementat, ar fi fost prea scump și complicat și ar fi durat prea mult până să se concretizeze în aeronave livrate și operaționale.
În 2014, România a semnat un contract cu Portugalia pentru 12 aeronave F-16 block 15, avioane care au trecut apoi printr-un program de modernizare de tipul MLU (Mid-Life Upgrade), iar primele aeronave au ajuns în țară în 2016.
Ulterior, România mai cumpăra din Portugalia încă 5 aeronave, formând o escadrilă de 17 aeronave la baza aeriană Fetești – Escadrila 53 Warhawks.
Toată achiziția a costat 630 de milioane de euro și a inclus modernizarea aeronavelor, sprijin logistic, precum și pregătirea personalului și antrenarea piloților.
În 2022 România a semnat un contract cu guvernul Norvegian pe circa 400 de milioane de euro pentru a achiziționa 32 de avioane F-16 pe care țara nordică le decomisiona pentru că le înlocuia cu avioane F-35 ce tocmai intrau în dotare. Până în prezent nouă astfel de aeronave au fost livrate și au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Avioanele, deși și ele destul de vechi, au în continuare o resursă de zbor de circa 2-3.000 de ore, ceea ce le va permite să rămână în uz până când România va trece treptat la F-35.
Cele 32 de avioane F-16 din Norvegia au trecut și ele printr-un program de modernizare MLU și sunt în prezent la standardul Tape M6.5.2, fiind planificate să fie modernizate și mai departe până la standardul Tape M6.6. Contractul cu Norvegia include și piese de schimb, motoare de rezervă, precum și sprijin logistic.
Gata, avem două escadrile “pline” de F-16!
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.