Emmanuel Macron a declarat joi că îşi acordă timp până la “sfârşitul semestrului” pentru a vedea “dacă există noi cooperări care pot apărea”, în cadrul Uniunii Europene, în jurul posibilităţii de a permite altor ţări aliate să beneficieze de descurajarea nucleară franceză, scrie AFP.
“Vom deschide o fază în care tehnicienii noştri vor face schimb de idei”, “un dialog atât strategic, cât şi tehnic, şi vor urma schimburi la nivel de şefi de stat şi de guvern pentru a vedea până la sfârşitul semestrului dacă pot apărea noi cooperări”, a spus preşedintele francez la finalul unui summit al UE la Bruxelles, în cursul căruia, a asigurat el, “mai mulţi” lideri au venit să discute despre acest subiect.
Franța oferă tehnologia nucleară
Emmanuel Macron a declarat weekendul trecut şi a confirmat miercuri într-un discurs solemn că “a decis să deschidă dezbaterea strategică privind protecţia prin descurajarea noastră a aliaţilor noştri de pe continentul european”, ca răspuns la un “apel istoric” în acest sens din partea viitorului cancelar german Friedrich Merz. El a precizat, miercuri, că “orice s-ar întâmpla, decizia a fost şi va rămâne întotdeauna în mâinile Preşedintelui Republicii”.
Franţa este singura ţară din Europa de Vest, alături de Regatul Unit, care deţine arme nucleare. Celelalte ţări europene membre ale NATO se află până acum sub umbrela descurajării nucleare americane.
Dar revenirea la putere a lui Donald Trump, remarcile sale ambivalente pe tema Alianţei Nord-Atlantice şi apropierea sa spectaculoasă cu Rusia schimbă jocul.
Joi, la Bruxelles, Emmanuel Macron a afirmat că, întrucât Rusia, o “putere nucleară”, este “agresorul” în războiul din Ucraina, “într-un mod destul de legitim, Europa trebuie să-şi pună problema descurajării nucleare pentru ea”.