HomeInterneCea mai importantă autostradă - amânări după amânări

Cea mai importantă autostradă – amânări după amânări

spot_img

Tronsonul de autostradă care ar urma să întregească coridorul A0 în sudul Bucureștiului, formând o legătură continuă între A1 și A2, de la vest la est, are un nou termen de finalizare. Este considerată de experți cel mai important proiect care trebuie deschis traficului în 2025, iar întârzierile acumulate deja sunt de doi ani jumătate față de planurile inițiale.
Constructorul grec Aktor a amânat din nou termenul de finalizare al lucrărilor la Lotul 3 din Autostrada de Centură A0 Sud a Capitalei, au declarat surse oficiale.
Noul termen luat în calcul pentru finalizare este iunie-iulie, după ce la final de ianuarie constructorul transmitea într-un comunicat că țintește data de 15 aprilie pentru deschiderea traficului.
„După atâtea întârzieri și amânări nu mai suntem convinși nici de respectarea acestui ultim termen”, au spus sursele oficiale pentru HotNews.ro
Compania de Autostrăzi (CNAIR) a transmis oficial HotNews.ro că „Ultimul termen asumat de antreprenor este trimestrul II din 2025”, fără să specifice exact o dată. Conform împărțirii unui an, trimestrul II este considerat între lunile aprilie și iunie, inclusiv.
Întrebat de HotNews.ro dacă e fezabil noul termen țintit de constructor, Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura, cea mai importantă organizație non-guvernamentală care monitorizează implementarea marilor proiecte de infrastructură din țară, a spus că „previziunile asociației pentru o deschidere în mai-iunie rămân în picioare”.
„Aprilie a fost o promisiune care era greu de realizat. Dacă mențin un ritm bun de lucru o deschidere în mai sau iunie este în cărți. Sigur, având în vedere că vorbim de Aktor, pot întinde lucrările și până în iulie, nu e exclus”, a spus Ciurea.
Șantierul e în prezent la un stadiu fizic de 78%. Oficial, conform unui răspuns CNAIR la solicitarea HotNews.ro, constructorul avea termenul oficial de finalizare 23 noiembrie 2022, dar că a oferit constructorului o extensie de timp până la 6 noiembrie 2023. Ulterior, pe parcursul anului 2024 termenul de finalizare a fost „amânat de constructor de trei ori”.
În afară de această întârziere, constructorul a înregistrat un decalaj de un an încă din etapa de proiectare. În total practic se fac aproape 2 ani și jumătate de întârziere față de planurile inițiale.
CNAIR a confirmat că „în prezent, există revendicări și litigii care nu sunt soluționate definitiv”, dar că principalul motiv pentru întârzieri „constă în slaba mobilizare a antreprenorului”.
Constructorul a primit certificat negativ din partea autorităților, dar i s-au aplicat și penalități financiare: 5 milioane de lei la un contract de 853 de milioane de lei.
„CNAIR a facturat penalități pentru slaba mobilizare a antreprenorului în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, valoarea încasată de companie fiind de aproximativ 3 milioane de lei”, a transmis compania.
Așteptată inițial pentru o deschidere în 2024, bucata de autostradă care ar fi completat semi-inelul sudic de autostradă care ocolește Capitala este considerată „cea mai importantă autostradă” de către observatorii independenți.
„Dacă luăm în considerare toți oamenii care sunt negativ afectați în acest moment că nu există o legătură rapidă și modernă de a ocoli Bucureștiul, impactul va fi unul uriaș, vorbim de câteva milioane de oameni. Nu există în toată țara un proiect de finalizat mai important ca acesta în momentul de față, nu există alt ciot ca acesta de 18 kilometri care să aibă un impact mai mare, un impact imediat”, spunea Ciurea.
Finalizarea unei ocoliri rapide și moderne a Capitalei va favoriza inclusiv și traficul local, unul foarte mare, mutând de pe actuala șosea de centură vehiculele, în special cele grele, de tranzit și lăsând DNCB mai goală pentru a fi folosită de localnici. În plus, o autostradă A0 care să ocolească Capitala va ajuta numeroase afaceri și transportul comercial pe un coridor și așa aglomerat.
„Traficul pe această zonă este enorm, există și trafic de Bulgaria, și traficul de Craiova, de Pitești spre Portul Constanța și invers. Este un missing link (n.r. legătură lipsă) pe tot coridorul. Am și spus în 2024 că nefinalizarea ei este cel mai mare eșec”, explica reprezentantul Pro Infrastructura.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img