HomeGeneralitățiJaponia folosește roboți inteligenți în loc de badante

Japonia folosește roboți inteligenți în loc de badante

spot_img

Într-un centru pentru îngrijirea vârstnicilor din Tokyo, un robot s-a aplecat deasupra unui bărbat întins pe spate, a pus o mână pe genunchiul acestuia, iar cealaltă pe umăr, apoi l-a rostogolit pe o parte. Manevra este una folosită în centrele pentru vârstnici, pentru schimbarea scutecelor și prevenirea escarelor, scrie publicația The Japan Times.

Robotul umanoid se numește AIREC, cântărește 150 de kilograme și costă peste 63.000 de euro. El este un prototip al îngrijitorilor pentru persoanele în vârstă, dotat cu Inteligență Artificială, care ar putea compensa lipsa de personal specializat în acest domeniu.

Japonia este țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume, cu o rată a natalității în scădere. În 2024, numărul nașterilor a scăzut pentru al nouălea an consecutiv, ajungând la un record minim, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății din Japonia.

„Având în vedere societatea noastră extrem de îmbătrânită și scăderea natalității, vom avea nevoie de sprijinul roboților în domeniul medical, în îngrijirea vârstnicilor și în viața de zi cu zi”, a declarat profesorul universitar care conduce cercetările pentru AIREC, Shigeki Sugano.

Criza forței de muncă în domeniul îngrijirii vârstnicilor
Generația „baby boomer”, adică cea formată din persoanele născute în perioada de creștere demografică de după Al Doilea Război Mondial (1947-1949), a împlinit vârsta de cel puțin 75 de ani la sfârșitul lui 2024. Din cauza numărului mare de vârstnici în nevoie de asistență și a numărului mic de personal, Japonia trece printr-o criză a forței de muncă în sectorul îngrijirii vârstnicilor.
Doar un sfert dintre persoanele care ar avea nevoie de asistență și îngrijire le pot primi, conform statisticilor citate de The Japan Times. Pentru a reduce lipsa de personal, autoritățile au adus muncitori din străinătate, numărul acestora crescând de-a lungul anilor. În 2023 existau aproximativ 57.000 de angajați străini în acest domeniu – mai puțin de 3% din forța totală necesară în sectorul de muncă.

„Abia reușim să facem față, iar peste 10-15 ani situația va fi și mai sumbră”, a declarat directorul unui operator de centre pentru îngrijirea vârstnicilor, Takashi Miyamoto. „Tehnologia este cea mai bună șansă pentru a evita această criză.”

Centrele sale au adoptat deja mai multe tehnologii bazate pe Inteligența Artificială, însă utilizarea roboților rămâne limitată. Într-unul din centrele din Tokyo, un robot de dimensiunea unei păpuși ajută un îngrijitor prin coordonarea unor exerciții sportive, în timp ce personalul uman se ocupă de sarcinile importante.

O altă tehnologie adoptată o reprezintă senzorii de somn plasați sub saltelele vârstnicilor, care monitorizează condițiile de somn și reduc nevoia ca personalul să facă vizite noaptea.

Roboții au „probleme” în interacțiunile cu oamenii
Deși industria de roboți se dezvoltă, profesorul Sugano subliniază că roboții capabili să interacționeze fizic cu oamenii într-un mod sigur au nevoie un nivel superior de precizie și inteligență.

„Roboții umanoizi sunt dezvoltați în întreaga lume, dar interacțiunile lor cu oamenii sunt rare. Majoritatea se ocupă doar de treburi casnice sau de sarcini industriale. Când oamenii devin parte din ecuație, apar probleme legate de siguranță și de coordonarea mișcărilor robotului cu fiecare individ în parte”, a explicat Sugano.

Robotul AIREC poate să ajute o persoană să se ridice, să se încalțe cu șosete, să gătească ouă ochiuri sau să facă alte treburi prin casă. Totuși, Sugano nu se așteaptă să fie utilizat în centrele de îngrijire sau în unitățile medicale înainte de 2030.
Îngrijitorul pentru persoane vârstnice Takaki Ito este optimist privitor la dezvoltarea roboților. „Dacă vom avea roboți dotați cu Inteligență Artificială care să înțeleagă condițiile de viață și caracteristicile fiecărui om, ar putea exista un viitor în care aceștia să ofere asistență directă. Îmi doresc un viitor în care oamenii și roboții să colaboreze pentru a îmbunătăți îngrijirea vârstnicilor”.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img