România are şanse ca în ianuarie 2027 sau poate chiar puţin mai devreme să beneficieze de gazul din Neptun Deep, iar ţara noastră va putea să exporte, în condiţiile în care producţia va creşte cu 75 – 100%, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Energiei a scris pe pagina sa de Facebook că „vor exista tot mai multe atacuri la adresa acestui proiect, pentru că el poate schimba jocul la nivel regional şi european“. Întrebat de jurnalişti la ce anume a făcut referire, Sebastian Burduja a menţionat „procesele în serie pe care ONG-urile le lansează împotriva proiectului“.
„M-am referit în principal la datele publice legate de procesele în serie pe care ONG-urile le lansează împotriva proiectului Neptun Deep. Sunt convins că proiectul supără pe cei care au gaz şi ar vrea să ni-l vândă, îi supără pe cei care au gaz şi îl vând altor state unde România va putea să exporte, pentru că noi estimăm o creştere a producţiei de 75 până la 100% – şi o creştere a consumului intern de 25% (…) Vom exporta şi e foarte bine că vom face bani din asta şi vom înlocui dependenţa altor state de Federaţia Rusă cu o dependenţă faţă de România pe viitor, ceea ce este un lucru foarte bun. (…) Proiectul este în grafic. Avem şanse ca în ianuarie 2007 sau poate chiar puţin mai devreme să beneficiem de gazul din Neptun Deep“, a precizat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a mai spus că România are şansa istorică de a juca un rol important, dacă îşi va apăra direcţia pe care a construit-o cu greu timp de zeci de ani. „Şi asta depinde de fiecare dintre noi. Suntem deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul Neptun Deep ne va consolida această poziţie. Nu vă faceţi iluzii. Vor exista tot mai multe atacuri la adresa acestui proiect, pentru că el poate schimba jocul la nivel regional şi european. Dar aceste atacuri nu ne vor opri, ci ne vor întări determinarea de a duce lucrurile până la capăt“.
Producţia de la Neptun Deep va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani.
Proiectul care ne așează pe harta energetică a Europei
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.