Experții în domeniul muncii de peste hotare anunță un nou fenomen pentru generațiile cele noi, cel al micro-pensionării. Predecesorii lor nu și-ar fi putut permite niciodată un astfel de lux, dar cei din Generația Z și Millennials reușesc, încă o dată, să schimbe regulile jocului. Mare atenție, totuși, pentru că metoda lor nu este imbatabilă și poate duce la consecințe grave.
În vremea părinților și bunicilor noștri, ieșeai la pensie după o viață de muncă, de dimineața până seara. Acum, la nivel de UE, cel puțin, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. În România, de exemplu, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet, de 35. Înseamnă că și la 30 de ani dacă te apuci de lucru, ai timp de stagiul complet.
Dată fiind această relaxare a condițiilor de pensionare, cei din Generația Z (născuți între 1996-2012) și Millennials (1981-1995) s-au gândit să joace după bunul plac. Pe scurt, nu vor să mai muncească decenii la rând și să se bazeze doar pe puținele zile de concediu din cursul anului, libere legale și weekenduri.
Cum funcționează fenomenul micro-pensionării și care sunt riscurile sale. Metoda a câștigat rapid popularitate în străinătate
Definiția micro-pensionării nu este extrem de bine stabilită, dar cert este că se referă la un angajat care alege să renunțe la muncă pentru o perioadă. Poate fi vorba de câteva luni sau chiar de ani buni în care persoana în cauză nu muncește. Ce face în acest timp? Se odihnește, eventual mai face câteva cursuri sau studii.
Ca să faci o astfel de schemă, trebuie să ai și bani strânși în prealabil sau să știi că are cine să te întrețină, fie că este vorba despre părinți, rude sau partenerul de viață. Atenție! Nu oricine poate face o asemenea „aroganță”.
Riscurile la care se expun micro-pensionarii sunt destul de mari. În primul rând, dacă nu își calculează corespunzător veniturile, se pot trezi într-o situație extrem de dificilă, din punct de vedere financiar. Chiar și sprijinul le-ar putea fi tăiat ușor. De asemenea, făcând această schemă care apare în CV, pot fi considerați drept neserioși de angajați. Bineînțeles, pot să nu mai aibă timp să-și facă stagiul complet de cotizare.