Universul rămâne un teritoriu plin de mistere, iar explorarea sa aduce la lumină fenomene neașteptate. Studierea impactului călătoriilor spațiale asupra corpului uman este încă într-un stadiu incipient, iar cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine cum lipsa gravitației și expunerea îndelungată la radiațiile cosmice ne pot afecta sănătatea.
Deși oamenii de știință au identificat deja unele efecte minore pe care zborurile spațiale le pot avea asupra astronauților, o descoperire recentă a NASA a ridicat noi semne de întrebare. S-a constatat că, pe lângă modificările obișnuite, precum pierderea masei musculare sau schimbările la nivelul sistemului imunitar, astronauții se pot întoarce pe Pământ cu structura ADN-ului alterată.
Potrivit unui amplu studiu publicat de agenția spațială americană, călătoria în spațiu îți poate modifica permanent ADN-ul. Cauzele, dar și efectele acestei schimbări nu sunt cunoscute încă.
Astronauții Scott și Mark Kelly sunt gemeni identici. Ambii sunt astronauți, dar, în timp ce Mark a rămas pe Terra, Scott a stat recent un an la bordul Stației Spațiale Internaționale.
După ce s-a întors pe Pământ, el și fratele său au fost ținuți sub observație, timp de un an, de specialiștii NASA. Studierea gemenilor face parte dintr-un proiect derulat de agenția spațială americană.
Acesta se numește The Human Research Project și studiază efectele spațiului asupra corpului uman. Proiectul este realizat pentru a pregăti o eventuală misiune cu astronauți pe planeta Marte, precum și alte călătorii spațiale.
Gemenii identici au un ADN aproape identic. Aceasta îi face candidații ideali pentru studierea efectelor spațiului asupra sănătății mintale și corporale.
Gemenii identici sunt rari, dar astronauții gemeni identici sunt încă și mai rari. De aceea, Scott Kelley a sugerat ca el și fratele lui să fie folosiți de NASA ca subiecți pentru teste.
Ceea ce s-a descoperit este destul de ciudat. Multe dintre schimbările în fiziologia lui Scott au revenit la normal după ce acesta s-a întors pe Pământ. Dar au fost depistate și niște schimbări permanente.
Se pare că 7% din ADN-ul lui Scott Kelly a fost modificat permanent. Potrivit cercetătorilor, schimbările depistate la geamănul astronaut trebuie să fi fost cauzate de o forță exterioară, și nu de variația naturală.
NASA spune că modificările ADN-ului lui Scott „erau legate de sistemul lui imunitar, de refacerea ADN-ului, de rețelele de formare a oaselor, de hipoxie și hipercapnie.”
Nu s-a specificat dacă aceste modificări sunt pozitive sau negative. De aceea, NASA a făcut speculații despre existența „unei gene spațiale”, care ar putea fi activată de condițiile din spațiu.
Anumite predicții în ceea ce privește studierea gemenilor s-au dovedit a fi greșite. Telomerii sunt componente ale cromozomilor care se scurtează odată cu înaintarea în vârstă.
NASA se aștepta ca radiația din spațiu să accelereze scurtarea lor. Dar s-a descoperit că telomerii lui Scott s-au mărit în timpul șederii pe Stația Spațială Internațională.
Însă ei s-au întors la dimensiunea normală la două ore după ce Scott s-a întors pe Pământ. Astfel, au fost zădărnicite speranțele de a afla secretul tinereții veșnice. Au mai fost făcute și alte descoperiri. În timp ce Scott se afla pe Spația Spațială Internațională, bacteriile din intestinele lui s-au modificat foarte mult. Ele s-au întors la normal doar după ce astronautul a ajuns pe Pământ. Așa că oamenii de știință nu știu dacă responsabilitatea pentru modificări aparține diferențelor dintre mâncarea consumată sau factorilor de mediu (cum ar fi gravitatea și radiațiile).
NASA a studiat și abilitățile mentale ale lui Scott. Faptul că se afla în spațiu nu a avut niciun efect asupra cogniției sale. Totuși, după întoarcerea pe Pământ, viteza și acuratețea lui mentală au dat dovadă de o ușoară scădere, scrie incredibilia.ro.
După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.
Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor. Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.
Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:
„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.
Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.
Șoc la NASA: Un astronaut s-a întors mutant pe Pământ!
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.