HomeInterneCasele izolate fără curent nu primesc nici un ajutor

Casele izolate fără curent nu primesc nici un ajutor

spot_img

Deși scopul programului RePowerEU este ajutorul populației vulnerabile, cei care locuiesc în case izolate, fără curent, nu vor avea acces la acești bani pentru a-și instala panouri fotovoltaice. Asociația Energia Inteligentă acuză Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene că a elaborat un ghid de finanțare defectuos, care nu ține cont de populația cu adevărat vulnerabilă și unde nu sunt prezentate nici măcar criterii minime de calitate pentru instalațiile fotovoltaice. În plus, bugetul de 10.000 de euro per proiect este dublu față de cât costă în mod real un sistem eligibil de 3kW, iar jumătate din suma de 600 de milioane de euro din PNRR va rămâne în buzunarele firmelor de instalații.
Asociația a trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, pentru a cere stoparea Programului PNRR – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării și reluarea acestuia după realizarea unui Ghid care să asigure deservirea clienților care sunt cu adevărat vulnerabili.
O nouă tentativă de electrificare a caselor fără energie electrică din România printr-un program PNRR se prefigurează ca fiind un nou eșec.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a gândit un program care include vouchere de 10.000 euro pentru 60.000 de beneficiari, și care ar trebui să se rezolve o mare parte a acestei probleme (electrificarea locuințelor izolate – n.r.).
Programul MIPE înseamnă 600 de milioane de euro, deși, conform estimărilor AEI, cu doar 27 de milioane de euro s-ar finaliza electrificarea tuturor caselor fără energie electrică din România”, se arată într-un comunicat al organizației.
„Dar ca de obicei în România, programele nu sunt pentru cine se pregătește, ci pentru cine trebuie”, continuă reprezentanții asociației. Asociația Energia Inteligentă a prezentat în luna aprilie 2024 rezultatele inventarierii locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și a întocmit în parteneriat cu Ministerul Energiei „Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani.
Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces.
„Implicarea membrilor AEI în identificarea consumatorilor eligibili pentru program PNRR – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin deplasarea în teren, a scos la iveală următoarele:
Aproape nici o casă neelectrificată din România nu intră în rândul clienților selectați și care vor beneficia de aceste vouchere. Se întâmplă aceasta deoarece cerințele de eligibilitate nu au ținut cont de faptul că aceste case fără energie electrică nu au instalație de utilizare a energiei electrice și ca atare, costurile de realizare a acesteia nu sunt eligibile, dar și de alte cerințe cum ar fi necesitarea realizării unui audit energetic al caselor fără energie electrică sau obligația verificării prizei de pământ (priză care nu există dacă nu există instalație electrică). Dar aceste locuințe nu au prezentat interes în primul rând datorită faptului că accesul este dificil ceea ce a redus atractivitatea lor pentru firmele instalatoare.
Lista oficială a consumatorilor vulnerabili, singura în baza căreia un consumator poate să acceseze cei 10.000 de euro, este în mare măsură eronată. Mulți din așa-zișii consumatori vulnerabili de energie sunt consumatori care nu sunt nici pe departe săraci sau nu se găsesc în situația de a nu-și putea plăti facturile. În schimb, consumatorii care nu au deloc energie sau cei care se debranșează sau sunt debranșați de la sistemele de energie electrică datorită imposibilității plății facturilor nu se găsesc pe lista vulnerabililor.
Acordarea de vouchere de 10.000 de euro pentru dotarea caselor cu panouri fotovoltaice a creat un adevărat miraj pentru afaceriștii români, având în vedere că este o sumă mai mult decât generoasă (cheltuielile medii cu o astfel de instalație fiind de cel mult 5.000 euro). Practic, jumătate din sumă rămâne firmelor, mai spune organizația menționată.
„Mecanismul de selecție a firmelor declarate câștigătoare a fost unul halucinant: raportul între profitul firmei și cifra de afaceri. Astfel, firme cu 1 angajat și autorizate ANRE de doar 1 an, cu un profit de 3.895 lei și o cifră de afaceri de 100 lei, ar urma să încaseze 10 milioane de euro”, se mai arată în comunicat.
Asociația Energia Inteligentă solicită premierului României stoparea Programului PNRR – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și reluarea acestuia după realizarea unui Ghid care să asigure deservirea clienților care sunt cu adevărat vulnerabili (casele care nu au energie electrică, clienți aflați în mod real în sărăcie energetică), acordarea voucherelor clienților, astfel încât pentru suma de 10.000 de euro să se instaleze sisteme de 10 kW sau mai mult, urmare a concurenței ce se stabilește între firmele instalatoare, precum și stabilirea unor criterii calitative minime privind echipamentele care se montează.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img