Premierul Grenadei, Dickon Mitchell, a provocat-o public pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să prezinte „scuze adecvate” și ca blocul comunitar să ofere compensații financiare pentru perioada istorică în care Europa a facilitat comerțul cu sclavi, a scris joi Politico.
Mitchell, președintele demisionar al Comunității Caraibelor (CARICOM), a ridicat problema în discursul său ținut la conferința acestei comunități, la care au participat și von der Leyen și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.
„Nu vreau să fiu nepoliticos, dar am să vă spun asta: Problema compensațiilor pentru sclavia transatlantică și înrobirea popoarelor africane și a corpurilor persoanelor de culoare este o problemă pe care o vom aborda cu dumneavoastră”, a declarat Mitchell, adresându-se direct Ursulei von der Leyen.
„Atât timp cât nu respingem în mod deschis și explicit ideea că o ființă umană poate deține o altă ființă umană, riscăm ca această idee să prindă din nou rădăcini undeva și să îi permitem să înflorească și să se întâmple din nou în lume”, a subliniat liderul din Granada.
Mai multe națiuni europene au fost implicate în traficul cu milioane de africani peste Atlantic între secolele XVI și XIX.
Mitchell a adăugat că, în calitate de descendenți ai unor oameni care au luptat pentru a se elibera de sclavie, aceștia își datorează lor înșiși să se asigure că traficul transatlantic de sclavi este recunoscut ca o crimă împotriva umanității – însoțită de scuze oficiale și despăgubiri.
După discursul acestuia, Ursula von der Leyen a abordat pe scurt observațiile lui Mitchell în propriul ei discurs, afirmând că „sclavia este o crimă împotriva umanității”, dar nu a semnalat că Europa intenționează să prezinte scuze și nici nu a menționat eventuale compensații financiare.