Unde va fi a treia escadrilă de F-16 a României. În coasta rușilor. Ajung în 10 minute în Ucraina. Foțele Aeriene Române au două escadrile F-16 complete și acum încep formarea celei de-a treia escadrile de astfel de avioane de luptă.
Unde va fi a treia escadrilă de F-16 a României care va fi dotată cu avioane cumpărate din Norvegia. Foțele Aeriene Române au două escadrile F-16 complete și acum pregătesc înființarea celei de-a treia escadrile de astfel de avioane de luptă.
Unde va fi a treia escadrilă de F-16 a României care va fi dotată cu avioane cumpărate din Norvegia. Foțele Aeriene Române au două escadrile F-16 complete și acum pregătesc înființarea celei de-a treia escadrile de astfel de avioane de luptă.
Reamintim că prima escadrilă e cea de la Baza 86 Aeriană Fetești, formată din 17 avioane F-16 Fighting Falcon, achiziționate acum câțiva ani din Portugalia.
Unde va fi a treia escadrilă de F-16 a României. În coasta rușilor. Ajung în 10 minute în Ucraina
A doua escadrilă – formată din avioanele primite din Norvegia – se află la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii.
A treia escadrilă de F-16 va fi formată tot din avioane venite din Norvegia și va fi la Mihail Kogălniceanu.
În ceea ce privește personalul pentru noua escadrilă de F-16, comandantul Bazei 57 a precizat că au fost selectați deja piloții și personalul tehnic, iar aceștia au diferite niveluri de pregătire: ”Unii au finalizat pregătirea în Norvegia, alții se află chiar acum în pregătire”, a declarat generalul de flotilă aeriană Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în emisiunea Pro Patria a Ministerului Apărării.
Trecem la F-35
De precizat că Forțele Aeriene Române vor intra începând cu 2030 în posesia a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II. Valoarea contractului este de 6.5 miliarde de dolari, dar experții spun că merită pentru aeronavele vor fi de ultimă generație, Block 4.
Îmbunătățirile aduse avioanelor F-35 de standardul Block 4 au ca scop să aducă o actualizare semnificativă armelor şi sistemelor instalate la bordul acestor aeronave de generaţia a V-a.
Actualizările Block 4 oferă cea mai semnificativă evoluție a capabilităților de până acum pentru F-35, inclusiv capacitatea crescută de transport de rachete, capacități avansate de război electronic și recunoaștere îmbunătățită a țintei.
Ce au vecinii
În paralel, în zonă, Ungaria are numai 12 aparate JAS 39 Gripen (un avion multirol de calitate, dar prea puțin folosit în condiții reale de luptă) și 5 avioane de transport (Airbus A319, Dassault Falcon 7X și Embraer C-390). În plus piloții unguri mai au la dispoziție 30 de elicoptere de transport sau utilitare și 8 elicoptere sovietice de atac Mi-24, dar în acest caz vorbim de modele învechite.
În fine, bulgarii stau și mai rău. La avioane de luptă au 13 aparate MiG-29 și 7 Sukhoi Su-25. Stau mai bine la aeronave de transport, însă. Au Airbus A319 (varianta VIP), Pilatus PC-12, Alenia C-27J și Let L-410. La elicoptere, bulgarii exploatează în general aparate sovietice din seria MI, dar mai nou au primit și aparate Bell sau Eurocopter.