Administraţia Trump face presiuni asupra autorităţilor române pentru a ridica restricţiile de călătorie asupra lui Andrew Tate, un susţinător al preşedintelui american, care se confruntă cu acuzaţii penale la Bucureşti.
Cazul fraților Tate ar fi fost adus în discuţie de oficiali americani, săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai guvernului român, şi apoi de Richard Grenell, trimisul special al lui Trump, când s-a întâlnit cu ministrul român de Externe la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune
De asemenea, o a patra persoană a declarat că s-a solicitat returnarea paşapoartelor fraţilor Tate şi să li se permită să călătorească, în timp ce aceştia aşteaptă finalizarea procedurilor judiciare, relatează Financial Times.
Ministrul român de Externe, a refuzat să comenteze schimbul de opinii cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru Financial Times că Hurezeanu a iniţiat întâlnirea şi că cei doi „se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei preşedinţii a lui Trump. Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuţiile lor specifice, dar a precizat: „Instanţele româneşti sunt independente şi funcţionează pe baza legii, există un proces echitabil”.
De asemenea, Richard Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversaţie substanţială” cu Emil Hurezeanu, pe care „l-a văzut pe hol” la Munchen şi „a cerut o întâlnire”. „Îi susţin pe fraţii Tate, aşa cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a recunoscut însă diplomatul american.
Luna aceasta, Richard Grenell a scris pe X că România este „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor şi politicienilor”. Administraţia Trump a redus plăţile USAID şi a încercat să concedieze mulţi dintre angajaţii săi.
Andrew şi fratele său Tristan Tate, care au dublă cetăţenie, americană şi britanică, au fost arestaţi în România în 2022 şi acuzaţi de trafic de persoane, abuz sexual şi spălare de bani, precum şi de iniţierea unui grup infracţional organizat. Aceştia au negat comiterea de infracţiuni.
Tristan Tate a făcut apel la susţinători să afle „dacă vreo finanţare USAID a mers în România pentru a finanţa anumite investigaţii ale bazei Lawfare (n.r. termen care se referă la utilizarea sistemelor şi instituţiilor juridice pentru a prejudicia sau delegitima un adversar sau pentru a descuraja o persoană să îşi folosească drepturile legale)”, într-o referire aparentă la propriile lor cazuri, arată Financial Times.
Tristan Tate s-a lăudat pe platforma X în noiembrie 2024 cu rolul fraţilor în alegerile din SUA, susţinând că „milioane de tineri din Europa şi SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii, pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor”, potrivit sursei citate.
De asemenea, frații Tristan și Andrew Tate au fost acuzați, în februarie 2025, și în Statele Unite de o femeie că a fost constrânsă de aceștia să se prostitueze. Femeia a mai susținut că cei doi au încercat să o „intimideze și să o hărțuiască”
Proiectul de țară al Administrației Trump pentru România: Frații Tate!
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.