Meta a anunțat că va construi un cablu submarin de 50.000 km care va lega toată planeta. Gigantul tehnologic a spus că „Proiectul Waterworth”, care conectează SUA, India, Africa de Sud, Brazilia și alte regiuni, va fi cel mai lung cablu subacvatic din lume când va fi finalizat, informează BBC.
Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a căutat să-și extindă prezența în tehnologie dincolo de rețelele sociale, inclusiv în inteligența artificială (AI) și infrastructura care o susține. Compania a spus că noul său proiect va oferi „conectivitate de vârf” pe cinci continente și va ajuta la sprijinirea proiectelor sale de inteligență artificială. Proiectul de mai multe miliarde de dolari își propune să stimuleze conectivitatea de-a lungul „autostrăzilor digitale” din lume. „Acest proiect va permite o mai mare cooperare economică, va facilita incluziunea digitală și va deschide oportunități de dezvoltare tehnologică în aceste regiuni”, a spus Meta într-o postare pe blog.
Cablul va fi cel mai lung, de până acum, care utilizează un sistem de 24 de perechi de fibre, ceea ce îi oferă o capacitate mai mare, potrivit companiei. Cablurile submarine au devenit din ce în ce mai importante, deoarece oferă mijloacele de a alimenta o varietate de servicii digitale și de a transfera date în întreaga lume cu viteză mare. Peste 95% din traficul de internet se face prin cabluri submarine. Firma de cercetare a pieței de telecomunicații TeleGeography spune că în prezent există peste 600 de sisteme de cablu submarin cunoscute public în întreaga lume, inclusiv cablul 2Africa, susținut de Meta și operatori de rețele mobile precum Orange, Vodafone și China Mobile, care leagă trei continente și se întinde pe 45.000 km.
Și firmele de tehnologie care servesc ca furnizori majori de servicii web au investit sume uriașe în infrastructura de cablu. Google a anunțat în 2024 că va construi primul cablu submarin care va conecta Africa și Australia și a anunțat o investiție de 1 miliard de dolari pentru a spori conectivitatea cu Japonia cu două noi cabluri submarine în Oceanul Pacific. Analistul de telecomunicații și tehnologie Paolo Pescatore a declarat pentru BBC că Meta „și-a arătat o dorință puternică de a deține mai mult din segmentul de conectivitate”.
„Aceasta este o nouă demonstrație, deoarece încearcă să-și depășească rivalii, oferind utilizatorilor o experiență unică prin integrarea strânsă a hardware-ului, software-ului, platformei și a aspirațiilor sale tot mai mari în conectivitate”, a spus el. „În cele din urmă, aceste mișcări, deși sunt binevenite dintr-o perspectivă investițională, vor ridica și mai multe sprâncene în rândul autorităților de reglementare și al altor părți interesate cheie, având în vedere dominația din ce în ce mai mare a tehnologiei mari”, a mai spus analistul.
Importanța tot mai mare a cablurilor submarine a crescut îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea lor la atacuri sau accidente. După o serie de cabluri vandalizate, experții au spus că infrastructura de comunicații submarină este o arenă în creștere pentru tensiuni geopolitice și conflicte. NATO a lansat o misiune în ianuarie pentru a spori supravegherea navelor din Marea Baltică după deteriorarea cablurilor submarine critice anul trecut. O comisie parlamentară din Regatul Unit a lansat recent un apel pentru dovezi cu privire la rezistența Regatului Unit în fața unei potențiale perturbări. Acestea au indicat o îngrijorare crescândă cu privire la „capacitățile ruse și chineze de a menține infrastructura submarină în pericol, în special în perioadele de tensiune sau conflict crescut”.
Meta a spus în postarea sa pe blog care anunță „Proiectul Waterworth” că își va așeza sistemul de cabluri până la 7.000 de metri adâncime și „va folosi tehnici de îngropare îmbunătățite în zonele cu risc ridicat, cum ar fi apele puțin adânci din apropierea coastei, pentru a evita deteriorarea de la ancorele navelor și alte pericole”.
META bagă miliarde în cel mai lung cablu subacvatic din lume
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.