Deși ne confruntăm cu recesiunea economică, iar efectele măsurilor decise de Guvern încep să se vadă, țara noastră bifează un punct important. Astfel, pentru prima dată, salariul mediu net a depășit pragul de 1.000 de euro net pe lună, la nivel național.
Creșterea salariului mediu, în 2024, este de 12% față de anul 2023, după cum arată un raport OLX Job Index.
Raportul reflectă o stabilizare a pieței muncii din România în 2024, după un an dificil. Cu peste 560.000 de anunțuri de angajare publicate, nivelul cererii de forță de muncă a rămas similar celui din anul anterior, indicând chiar o ușoară maturizare a pieței. Candidații blue-collar (n.r. – care exercită muncă fizică) sunt în continuare foarte căutați, reprezentând 81% din totalul anunțurilor publicate pe platforma OLX. Este o creștere semnificativă față de 77% în 2023.
Salariul mediu net la nivel național a depășit pentru prima dată pragul de 1.000 de euro net/lună (5.200 RON). Această creștere de 12% față de 2023 este influențată de majorarea salariului minim, de presiunea inflației și de deficitul de personal în anumite domenii de activitate.
Însă, deși sectoarele cu cele mai mici salarii (cum ar fi Pază și protecție – 3.250 RON și Casieri – Lucrători comerciali – 3.460 RON)) au semnalat creșteri salariale semnificative de 14%, respectiv 12%, acestea se mențin sub media națională.
Deficitul de personal de pe piața muncii interne a fost acoperit, parțial, de recrutarea de cetățeni din afara Uniunii Europene. Numărul acestora a crescut cu 44% în 2024, depășind pragul de 100.000 de angajați, majoritatea provenind din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India și Bangladesh. Acești angajați sunt integrați preponderent în sectorul construcțiilor, producției și logisticii.
În egală măsură, raportul subliniază că anul 2024 a fost unul de stabilizare și adaptare pentru piața muncii, continuând să se resimtă nevoia unor procese mai eficiente de recrutare. O tendință evidentă este polarizarea pieței muncii între județele dezvoltate, cum sunt București, Cluj și Iași, și cele cu o dinamică economică modestă, precum Harghita, Covasna și Caraș-Severin.