HomeInterneArmata cumpără tot!

Armata cumpără tot!

spot_img

A fost adoptat bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN) iar ministrul Angel Tîlvăr a declarat presei după ședință că și anul acesta sunt alocați 30% din buget înzestrării Armatei României.
Anul trecut a fost unul record. Execuția bugetară a fost de aproape 100%, România atingând 2.26% din PIB pentru Apărare.
S-au semnat contracte importante, iar cel mai răsunător a fost de departe F-35 Lightning II, semnat la finalul anului trecut. România va achiziționa astfel 32 de avioane de ultimă generație F-35, dar în cea mai modernă versiune, Block 4, versiune aflată în curs de dezvoltare, despre care DefenseRomania a scris recent.
Ministrul Tîlvăr a subliniat că sunt în prezent 70 de programe de înzestrare în derulare iar obiectivul pentru 2025 este semnarea a 10 astfel de programe majore.
„F-35 este un program care aștepta de ceva vreme și care s-a semnat. Sper ca în continuare să se finalizeze achizițiile pe care le avem în curs. În momentul de față în cadrul Ministerului Apărării Naționale sunt peste 70 de programe de înzestrare iar anul acesta cred că vom mai semna 10 programe importante. Este de elemente care țin de ecihparea militarilor, echipamente militare individuale, de detecție, patrulă, armament individual. De continuarea unor programe începute anul trecut, v-aș putea da de exemplu Piranha 5, un program important care va continua și anul acesta
(…) Și anul trecut și anul acesta, peste 30% din buget este destinat înzestrării, dar în condițiile în care ne dorim foarte mult o implicare a industriei naționale de profil în ceea ce înseamnă achizițiile pentru Armata României. Cooperăm strâns cu Ministerul Economiei și îmi doresc ca anul viitor să pot spune că am cheltuit pentru înzestrare o sumă semnificativă, dar din această sumă un procent cât mai mare să fie cheltuit cu industria de apărare din România”, a precizat Angel Tîlvăr în Parlament.
Așadar, armament de ultimă generație de tip NATO, sisteme cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune sau nave de patrulare pentru Marina României
Programul de înzestrare cu echipament individual la care se referă ministrul este „Sistem de armament individual tip NATO”. În ceea ce privește Piranha 5 e vorba de faza a doua a contractului, achiziționarea a încă 150 de transportoare moderne, după ce primul acord a vizat 227 de astfel de blindate în diferite configurații. Despre această fază a doua se vorbește din 2023.
Un alt contract foarte important din cele 10 setate ca obiectiv de MApN este semnarea pentru sisteme SHORAD/VSHORAD, adică sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Aici e o licitație în curs, dar surse ale DefenseRomania au dezvăluit recent că în primele luni ale acestui an va fi desemnat câștigătorul.
Bătălia e una extrem de dură căci vorbim de un contract major care se ridică la aproape 2 miliarde de euro!
Sistemele SHORAD/VSHORAD vor completa apărarea aeriană stratificată a României asigurată în prezent de sisteme mai vechi, precum Hawk, și completează sistemele Patriot sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut de SUA și pus sub comandă NATO.
Nu în ultimul rând din cele 10 programe setate ca obiectiv pentru a fi semnate anul aceste, face parte și semnarea unui acord pentru construcția a două nave de patrulare noi, de tip OPV, cu caracteristici apropiate corvetelor.
Acest lucru ar fi mană cerească pentru Forțele Navale. De subliniat că Marina română a fost văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu nave de suprafață moderne, anularea controversatului contract „Corveta multifuncțională” adâncind criza.
Dacă MApN va reuși să semneze toate cele 10 contracte va fi al doilea an în care înregistrează un succes major în acest sens, după multe programe finalizate cu eșec sau reluate.
Rămâne de văzut modalitatea în care va reuși și industria de apărare din România să se plieze pe aceste acorduri, căci toate vor avea o componentă importantă offset și nu puține sisteme pot și trebuie construite în România, precum sunt spre exemplu navele, industrie în care există potențial în România și unde deja se construiesc aici nave moderne de ultimă generație pentru alte state partenere.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img