HomeExterneÎncăpățânare germană: Tot fac Nord Stream 2!

Încăpățânare germană: Tot fac Nord Stream 2!

spot_img

Ideea de a renaște conducta Nord Stream nu mai sună la fel de exagerat ca acum un an. Discuțiile despre fezabilitatea restabilirii conductei la rețea nu se mai limitează la politicienii pro-ruși și experții în energie, scrie energypress.gr.

Oficialii germani, precum prim-ministrul Saxoniei, Michael Kretschmer, abordează acum problema în mod deschis. Acest lucru se întâmplă în ciuda poziției oficiale a Germaniei că a anulat proiectul atât din punct de vedere politic, cât și economic.

Ideea de autonomie energetică
Iar renașterea acestei discuții vine într-un moment în care rapoartele de presă raportează gânduri secundare în Europa cu privire la reluarea gazelor naturale rusești, ca parte a unui acord de pace mai larg în Ucraina.

Deci, ce s-a schimbat?
Când Europa a decis să abandoneze gazul rusesc, această idee a fost încadrată cu argumentul autonomiei energetice. Cu toate acestea, în realitate, respingerea Nord Stream a dus la crearea unei noi dependențe – de gazele naturale lichefiate (GNL) americane și de piețele volatile. Prețurile energiei în Europa au crescut vertiginos, iar industria germană se confruntă acum cu amenințarea dezindustrializării în masă.

Industriile consumatoare de energie au fost forțate să se închidă din cauza creșterii rapide a prețurilor la gaze și energie electrică. Închiderea a șase centrale nucleare moderne în 2022 — la apogeul celei mai mari crize energetice a secolului 21 — a transformat Germania dintr-un exportator net de energie electrică într-un importator. Acest lucru a crescut, de asemenea, presiunea asupra țărilor vecine din UE, care sunt obligate să furnizeze energie Germaniei în conformitate cu reglementările la nivelul UE, crescând prețurile în alte părți, în special în Suedia și Norvegia, unde autoritățile restricționează acum exporturile de energie pentru a-și asigura propriile nevoi.

Schimbarea retoricii în Germania
Michael Kretschmer nu este singurul care a vorbit despre această problemă. Alice Weidel, un politician din partidul Alternativa pentru Germania (AfD), a declarat anterior că Germania trebuie să înceapă urgent Nord Stream 2.

În plus, politicianul britanic David Kurten s-a alăturat și discuției privind posibila reluare a livrărilor prin conducta rusă, menționând că una dintre cele două linii ale Nord Stream 2 rămâne intactă și poate fi pusă în funcțiune.

Cu toate acestea, există o problemă: autoritățile germane și ale UE nu sunt încă pregătite să recunoască eșecul strategiei lor de sancțiuni, cel puțin așa cum subliniază cei care promovează această idee.

Declarațiile lui Kretschmer, Weidel și Kurten au sens economic: conducta există, a fost construită cu bani germani și rămâne una dintre cele mai economice rute de furnizare a gazelor naturale în Europa. Dar aceasta nu este o problemă tehnică – este politică.

Poziția Rusiei
După cum subliniază pentru news.az Igor Yushkov, un analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică și un expert la Universitatea Financiară din subordinea Guvernului Rusiei, din punct de vedere tehnic, Nord Stream 1 poate fi restaurat. Cu toate acestea, acest lucru ar necesita nu numai investiții financiare, ci și consens politic. Chiar și linia intactă Nord Stream 2 ar putea începe mâine – ar fi nevoie doar de voința politică a guvernului german. Cu toate acestea, Berlinul însuși a înghețat procesul de certificare pentru conductă după începerea operațiunii militare speciale.

Rolul TurkStream
În prezent, Germania primește gaz rusesc doar prin conducta TurkStream și prin tranzit prin Ucraina. Dar ruta ucraineană este puțin probabil să rămână deschisă mult timp. Între timp, Europa se confruntă cu creșterea prețurilor la energie, ceea ce duce la închiderea fabricilor, la reducerea competitivității în industria europeană și la creșterea tulburărilor sociale.

Un ghimpe în spate a reluării fluxurilor rusești rămâne faptul că ancheta privind sabotarea Nord Stream rămâne nefructuoasă. Autoritățile oficiale din Germania, Suedia și Danemarca au abandonat în esență ancheta, cel puțin din câte se știe. Washingtonul continuă să insiste asupra narațiunii conform căreia Rusia și-ar fi aruncat în aer propria conductă. Cu toate acestea, un raport de investigație al lui Seymour Hersh leagă sabotajul de Statele Unite și Norvegia.

În ciuda sancțiunilor stricte împotriva Rusiei, Europa a importat 17 milioane de tone de GNL de la Gazprom în 2024, o creștere cu 20% față de 2023, depășind chiar nivelurile de dinainte de război. Principalele livrări se fac prin terminale din Franța, Spania și Belgia. În acest an, importurile de gaze din conducte ar putea scădea din cauza refuzului Ucrainei de a prelungi contractul de transport de gaze. Cu toate acestea, gazele naturale continuă să curgă în Europa prin singura rută rămasă – TurkStream prin Marea Neagră – în timp ce importurile de GNL continuă să crească.

Evoluții politice
Perspectivele reale pentru restaurarea Nord Stream depind numai de evoluțiile politice din Europa. Îndepărtarea de la retorica sancțiunilor, agravarea crizei din UE și schimbările de conducere în țări cheie ar putea duce treptat la o reevaluare a restricțiilor.

Mai mult, criza energetică nu a dispărut – dependența Europei de GNL american scump continuă să crească, în timp ce competitivitatea industrială a Germaniei este în scădere.

Deocamdată, Germania se confruntă cu mai multe provocări chiar și fără gaz rusesc – ceea ce înseamnă că voința politică de a restabili Nord Stream rămâne mai mult un scenariu teoretic decât o perspectivă realistă.

Proiecte de întreținere
Între timp, săptămâna trecută, Agenția Daneză pentru Energie a acordat Nord Stream 2 AG un permis de întreținere a conductei Nord Stream 2 din Marea Baltică, care a fost avariată în septembrie 2022 după o explozie.

Conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 se extind de la Vyborg, Rusia, până la Lubmin, lângă Greifswald, Germania, și traversează zonele economice exclusive (ZEE) din Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania, precum și apele teritoriale ale Rusia, Danemarca și Germania.

Germania, Suedia și Danemarca au lansat investigații naționale corespunzătoare după patru scurgeri de gaz în conducte în septembrie 2022, două în zona economică exclusivă (ZEE) a Suediei și două pe teritoriul danez.

În februarie 2024, Suedia și-a închis ancheta, spunând că nu are jurisdicție asupra cazului, în timp ce Danemarca a făcut același lucru la scurt timp după aceea.

Agenția pentru Energie, care, conform dreptului internațional, este obligată să permită instalarea și exploatarea instalațiilor de conducte pe platforma continentală daneză, a acordat Nord Stream 2 AG autorizația pe 28 ianuarie pentru a efectua lucrări la Nord Stream 2.

Autorizația a fost acordată în anumite condiții menite să asigure funcționarea în siguranță a conductei, a spus Agenția Daneză pentru Energie, explicând că, printre altele, compania trebuie să prezinte un plan anual de instalare a conductei, astfel încât agenția să poată monitoriza continuu performanța pipelinei planurile ei pentru viitorul unității.

Nord Stream 2 AG intenționează să efectueze lucrările în al doilea sau al treilea trimestru al anului 2025, procesul fiind estimat să dureze două până la trei săptămâni.

Compania, cu sediul în Zug, Elveția, este un consorțiu internațional de cinci companii fondat în 2005 pentru a proiecta, construi și ulterior exploatează cele două conducte de gaze naturale. Cei cinci acționari sunt Gazprom, Wintershall Dea, PEG Infrastruktur (E.ON), NV Nederlandse Gasunie și ENGIE.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img