HomeGeneralitățiSe scumpește cafeaua. Mult!

Se scumpește cafeaua. Mult!

spot_img

Cafeaua ar urma să se scumpească cu peste 30-35% în următoarele 2-3 luni, din cauza creșterii costurilor de producție și a condițiilor meteo nefavorabile.
De asemenea, cererea tot mai mare de cafea, în special din economiile asiatice, pune presiune pe piață. Scumpirea cafelei va avea un impact direct asupra consumatorilor, prețul ridicat al boabelor de cafea Arabica fiind generat de vremea extremă din Brazilia, principalul producător mondial.
Tendința vine pe fondul exploziei costurilor operaționale și a condițiilor meteo nefavorabile din țările producătoare. Pentru români, această creștere de prețuri se va adăuga scumpirilor în lanț din ultimii ani, care au dus inflația la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
În acest început de an, prețul cafelei, la nivel internațional, a crescut la cel mai ridicat nivel din 1997, din cauza temerilor legate de aprovizionare.
Prețul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producției mondiale, a depășit 3,84 dolari pe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în 2024. Recordul anterior a fost de 3,75 dolari pe livră, stabilit săptămâna trecută. Arabica este cel mai răspândit tip de cafea.
Costul boabelor Robusta, între timp, a atins un nou maxim în septembrie. Creșterea spectaculoasă a cotațiilor reflectă temerile comercianțior de cafea privind recoltele slabe din Brazilia și Vietnam, cei doi mari producători internaționali fiind afectați de vremea rea.
Un alt factor de creștere a fost legat de anunțul președintelui american Donald Trump privind instituirea unei posibile taxe suplimentare de 25% pentru importurile din Columbia, una dintre cele mai mari piețe de cafea.
„Ne aflăm într-un moment dificil pentru piața cafelei. Dacă până acum producătorii au încercat să absoarbă creșterile de costuri, pentru a-și menține cotele de piață și a mulțumi clienții, în acest moment s-a ajuns la limita maximă de suportabilitate, după scumpirea cu 80% a boabelor de cafea din ultimul an”, afirmă analiștii de la Frames.
„Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piață se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcție de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă își va face loc în piață”, afirmă experții.
Conab estimează o producție de 51,81 milioane de saci în acest an, în scădere cu 4,4 % față de 2024/25. Acesta este cel mai scăzut nivel de producție înregistrat din 2022/23, când producția a atins 50,9 milioane.
„Îngrijorările legate de recolta din 2025 din Brazilia sunt principalul motor al scumpirilor“, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames. „Brazilia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, sporind temerile privind dimensiunea recoltei din acest an.“

Recordul anterior de scumpiri a fost în 1977, după ce o ninsoare neobișnuită a devastat plantațiile din Brazilia.

O veste proastă nu vine niciodată singură. Dacă plantațiile de cafea Arabica din Brazilia au fost puternic afectate, nici cele de Robusta nu au fost salvate de vremea rea. Plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, s-au confruntat, de asemenea, cu secetă și ploi abundente.

Cafeaua Arabica reprezintă referința mondială pentru contractele futures pe cafea care se tranzacționează pe Inter Continental Exchange (ICE).

Arabica reprezintă 75 % din producția mondială și este cultivată în principal în Brazilia (40 % din oferta mondială totală) și Columbia.

Robusta reprezintă restul de 25% și este produsă în principal în Vietnam (15% din oferta mondială) și Indonezia.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img