Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a făcut recent o prognoză potrivit căreia, în acest an, toate sectoarele economice ale țării noastre vor crește. În acest context, BNR a emis marți, 21 ianuarie 2025, un curs de referință de 4,9764 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9765 lei înregistrat luni. Dacă tendința se va menține, este foarte probabil ca moneda euro să se aprecieze la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională.
Conform ultimei prognoze de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), toate sectoarele economice ale țării noastre vor crește în 2025. În consecință, economia României va accelera la o creștere de 2,5%, după ce anul trecut ar fi crescut cu doar 1%. Prognoza CNSP reprezintă baza pentru bugetul României pe anul 2025.
PIB-ul României va fi de 1.912 miliarde de lei, adică aproximativ 385 miliarde de euro, în timp ce salariul mediu pe economie va fi de peste 5.300 de lei net. Totodată, inflaţia medie anuală va fi în scădere, urmând să ajungă la 4,4%, de la 5,1% cât este în prezent.
Guvernul prognozează că, anul acesta, salariile vor creşte mai repede decât inflaţia. De asemenea, se pare că, pentru prima dată, euro va trece la peste 5 lei, ceea ce ar însemna însă o depreciere a monedei de numai 0,7%.
Creşterea veniturilor la bugetul țării se bazează pe creşterea nominală a PIB, adică atât pe creşterea reală a economiei, cât şi pe inflaţie.
O nouă prognoză care aduce vești contradictorii pentru economia țării noastre
Având în vedere factorii externi, evoluția economiei ţării noastre depinde în primul rând de mersul partenerilor comerciali. Cum Germania, motorul economic al Europei, a încheiat anul trecut în recesiune, situația nu este deloc bună în zona UE. În ciuda acestui lucru, Comisia Europeană prognozează că economia Germaniei ar urma să crească, însă cu doar 0,7%. În plus, economiile Franţei şi Italiei ar urma să cunoască o creștere de aproximativ 1% în acest an.
Chiar dacă producția industrială a scăzut în ultimii ani, Guvernul prognozează pentru 2025 o creştere, printre domeniile de activitate vizate fiind construcțiile, care vor aduce un plus de 0,4 puncte procentuale la creşterea de 2,5%. Cea mai mare parte a acestei creșteri economice, de 1,6 puncte procentuale, va fi asigurată de domeniul serviciilor, comerțului, IT-ul și HoReCa.