După ce s-au plâns timp de aproape doi ani că absolvenții din Generația Z sunt greu de gestionat, șefii au trecut la fapte: acum îi concediază rapid pe tinerii angajați care nu se ridică la nivelul așteptărilor, la doar câteva luni după angajare.
Potrivit unui raport, șase din zece angajatori i-au concediat deja pe unii dintre angajații Gen Z, proaspăt ieșiți de pe băncile facultății în ultimele luni.
Intelligent.com, o platformă dedicată ajutorării tinerilor profesioniști să navigheze în viitorul muncii, a intervievat aproape 1 000 de lideri americani. Acesta a constatat că deficiențele absolvenților din 2024 vor avea un impact asupra viitorilor absolvenți.
După ce au experimentat o serie de probleme cu noii angajați tineri, unul din șase șefi spune că ezită să mai angajeze proaspăt absolvenți.
În plus, unul din șapte lideri admite că ar putea evita complet angajarea acestora anul viitor.
Trei sferturi dintre companiile intervievate au declarat că unii sau toți absolvenții angajați recent nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.
Unde greșesc proaspeții absolvenți? Plângerile angajatorilor se concentrează pe lipsa de motivație sau inițiativă, 50% dintre liderii intervievați au citat acest motiv pentru eșecul colaborării cu noii angajați.
Șefii au mai menționat că Generația Z este considerată neprofesionistă, dezorganizată și cu abilități slabe de comunicare, acestea fiind principalele motive pentru care au fost nevoiți să renunțe la absolvenți.
Liderii au subliniat dificultăți concrete, precum:
- Întârzierea frecventă la serviciu și la întâlniri;
- Îmbrăcăminte nepotrivită pentru birou;
- Utilizarea unui limbaj inadecvat pentru mediul de lucru.
Mai mult de jumătate dintre managerii de recrutare au ajuns la concluzia că absolvenții de facultate nu sunt pregătiți pentru lumea muncii. Peste 20% spun că aceștia nu pot face față volumului de muncă. Unele colegii și universități recunosc că studenții lor nu sunt complet pregătiți pentru piața muncii și au început să ia măsuri pentru a umple acest gol, scrie fortune.com.
-Universitatea Michigan State îi învață pe studenți cum să gestioneze conversațiile de networking, inclusiv să recunoască semnele că interlocutorul devine plictisit și că este momentul să încheie discuția. - Un liceu din Londra experimentează un program școlar de 12 ore pe zi pentru a-i pregăti pe elevi pentru viața de adult.
Când au fost întrebați ce i-ar face pe absolvenți mai ușor de angajat, șefii au răspuns: o atitudine pozitivă și mai multă inițiativă.
Huy Nguyen, consilier-șef pentru educație și dezvoltare profesională la Intelligent, îi sfătuiește pe absolvenții Gen Z să observe cum interacționează ceilalți colegi pentru a înțelege cultura organizațională a noii companii.
De acolo, devine mai ușor să evalueze ce comportamente sunt potrivite. Nguyen adaugă:
„Puneți întrebări inteligente, căutați feedback aplicați-l pentru a vă arăta motivația de creștere personală.”
„Construiți o reputație pentru seriozitate, menținând o atitudine pozitivă, respectând termenele limită și oferindu-vă voluntar pentru proiecte, chiar și pentru cele din afara responsabilităților imediate.” Andy Jassy, CEO-ul Amazon, a afirmat recent că o parte “jenantă” a succesului tău la 20 de ani depinde de atitudinea ta – iar motivul este simplu: Managerii ar prefera să lucreze cu oameni pozitivi.
Unii lideri insistă că o atitudine proactivă la muncă poate avansa cariera tinerilor mai mult decât o diplomă de facultate.
Richard Branson, fondatorul miliardar al Virgin, i-a îndemnat în repetate rânduri pe tineri să renunțe la universitate în favoarea „școlii vieții.”
Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, susține că talentul brut și personalitatea sunt mai importante decât acreditările.
David Meads, directorul executiv Cisco din Marea Britanie, a părăsit școala la 16 ani. El a declarat pentru Fortune: „Atitudinea și aptitudinile contează mai mult decât titlurile de după nume sau decât diplomele de pe hârtie”.