HomeInterneŞoferii drogați, scăpați de Înalta Curte!

Şoferii drogați, scăpați de Înalta Curte!

spot_img

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că este nevoie de expertize pentru a se stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce. Deciziile acestui complet nu pot fi atacate cu recurs.

Măsura ar fi menită să protejeze persoanele care iau medicamente și sunt descoperite la volan având substanțe interzise în corp. Surse din magistratură atrag însă atenția că expertizele obligatorii vor avea drept consecințe costuri mai mari și tergiversări în dosarele de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”, a stabilit instanța supremă.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Instanța Supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov și Curtea de Apel Cluj, care au solicitat clarificări în legătură cu infracțiunea privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive.
Înalta Curte nu a stabilit un prag minim pentru incriminare privind prezența drogurilor în sânge, însă decizia stabilește efectuarea unor expertize care să stabilească dacă un șofer în cazul căruia au fost depistate substanțe psihoactive în organism a avut sau nu capacitatea de condus afectată.

Acest lucru va duce cel puțin la amânări în procese, potrivit juriștilor consultați de G4Media. Este vorba inclusiv de cazuri amplu mediatizate, precum procesul lui Vlad Pascu.
Surse oficiale de la vârful magistraturii atrag atenția că expertizele obligatorii în toate dosarele de conducere sub influența substanțelor psihoactive vor avea drept consecințe costuri mai mari și tergiversări în instrumentarea și judecarea unor astfel de dosare.
În plus, presupune un risc de corupție în rândul medicilor legiști care vor efectua aceste expertize pentru că șoferii vor fi tentați să apeleze la corupție pentru a obține expertize favorabile, au explicat sursele oficiale.

Medicii legiști trebuie să spună dacă substanțele respective chiar i-au afectat capacitatea de a conduce.
“Este vorba de protejarea unor drepturi și libertăți”, a declarat pentru G4Media.ro un judecător de la Înalta Curte care a respins ipoteza că decizia i-ar putea ajuta pe șoferii drogați. Înaltul magistrat a admis totuși că există un risc de corupție în rândurile medicilor legiști.

Decizia Înaltei Curți:
Admite sesizările formulate de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală în dosarul nr. 2769/338/2022, respectiv Curtea de Apel Cluj – Secţia penală și de minori în dosarul nr. 2889/219/2022, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea cerinţei esenţiale preexistente ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive este suficient să se constate prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, indiferent de concentraţia acesteia, influenţa asupra capacităţii de a conduce fiind prezumată absolut ori dacă această prezumţie este una relativă, putând fi combătută prin mijloace de probă ştiinţifice potrivit cărora, în ciuda prezenţei substanţelor psihoactive într-o concentraţie minimală, persoana nu se află sub influenţa substanţelor psihoactive, cu afectarea capacităţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice?”

„Dacă dispoziţia “aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”, din cuprinsul infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul penal se referă la o persoană care a consumat substanţe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere) este alterată în urma consumului de substanţe psihoactive?”
şi stabileşte următoarele:

În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.
spot_img

Articole similare

Ultimele articole

Etichete

spot_img