Pe 11 ianuarie, Nicușor Dan, primarul general al municipiului București, anunța încasări de „aproximativ 1,2 milioane de euro” în 2024, de pe urma evenimentelor găzduite de cel mai mare stadion al țării, Arena Națională Suma exactă este de 1.121.440 euro. Cheltuielile, după cum reiese din documentele puse la dispoziție de PMB la solicitarea Gazetei Sporturilor, au fost de 3,5 ori mai mari, aproximativ 3,9 milioane de euro.
În 2024, stadionul de 55.634 de locuri de pe Bulevardul Basarabia a găzduit un total de 43 de evenimente. Dintre acestea, 28 au fost meciuri de fotbal, 3 concerte, restul de altă natură, precum festivități de absolvire, o convenție pentru pasionații de benzi desenate, chiar o petrecere de Revelion, despre care GSP.ro a relatat la momentul respectiv.
Principalul chiriaș a fost FCSB, club care a închiriat stadionul în 18 rânduri: de 14 ori pentru partide din Superligă, de 3 ori pentru meciuri europene, o dată pentru un duel de Cupă. În total, FCSB a contribuit la bugetul local cu 496.400 de euro, suma reprezentând costul propriu-zis de închiriere plus cel al serviciilor de operare a stadionului.
FCSB a fost „interzisă” pe Arenă timp de 3 luni
Suma și numărul de meciuri puteau fi chiar mai mari, în cazul în care municipalitatea nu ar fi închiriat stadionul pentru alt tip de evenimente pe perioada verii. În consecință, FCSB s-a văzut nevoită să evolueze în Ghencea sau pe „Arcul de Triumf” în lunile iulie – septembrie. Un total de 10 meciuri departe de ceea ce roș-albaștrii au ajuns să considere casă.
Toate evenimentele organizate în respectivele luni, în frunte cu concertele Coldplay și Ed Sheeran, la care se adaugă festivități de absolvire, de începere de an universitar, conferințe, convenția fanilor de benzi desenate și altele, au adus în conturile Primăriei un total de 277.100 de euro din chirie și costurile de operare.
Un calcul aproximativ ne spune că cele 10 meciuri ale FCSB-ului, 4 dintre ele în preliminariile europene, ar fi generat mai mult, în jurul a 296.000 de euro, numai că PMB a beneficiat și de pe urma faptului că în respectivele luni serviciile de salubritate, pază și costurile înlocuirii gazonului au fost suportate de chiriași. Primăria a economisit astfel în jur de o jumătate de milion de euro.
Cum arată cheltuielile cu Arena Națională în 2024
Financiar, cea mai mare povară pentru Primărie a reprezentat-o contractul cu o companie responsabilă cu „furnizarea soluțiilor integrate de Securitate, Siguranță a Vieții, Protecție la Incendiu, Acces & Parking, Automatizare și Management al Clădirilor, Infrastructură IT și Comunicații”. Plățile făcute pe durata întregului an acestei firme au depășit suma de 8 milioane de lei, echivalentul a peste 1,6 milioane de euro.
Primăria a plătit o sumă importantă, de aproximativ 4,1 milioane de lei, 820.000 de euro, și pentru furnizorii de energie electrică, având două astfel de contracte în vigoare.
Costisitor a fost și contractul cu prestatorul de servicii de salubritate, în conturile căruia au fost virați aproape 2,3 milioane de lei, circa 450.000 de euro.
Printre contractorii importanți se numără și compania responsabilă cu montarea și mentenanța gazonului de pe cel mai mare stadion al țării. Firma cu sediul în București a primit 1,6 milioane de lei din partea PMB de-a lungul anului, adică peste 320.000 de euro.
Acum se plătește în avans
Începând din sezonul 2022/2023 al Superligii, Primăria Municipiului București a introdus un set nou de clauze în contractul de închiriere a stadionului, în speranța de a evita posibile conflicte cu cluburile sportive.
Din acel moment, cluburile interesate să închirieze cel mai mare stadion al țării au fost nevoite să achite în avans chiria și costurile de operare.
„Municipalitatea urmărește astfel evitarea acumulării de datorii din partea cluburilor sportive și echilibrarea balanței de venituri și cheltuieli înregistrate la Arena Națională”, explica la acel moment edilul Nicușor Dan.
A fost o decizie luată în contextul disputei legale cu FCSB, care acumulase datorii de peste 1 milion de lei față de Primărie, clubul lui Gigi Becali refuzând să achite chiria pentru 15 meciuri disputate pe Arenă, în contul unei înțelegeri verbale pe care latifundiarul o avea cu precedentul primar, Gabriela Firea.
Nicușor Dan, la masă cu reprezentanții FRF și ai cluburilor din București
Pe 18 ianuarie, primarul general a anunțat că a primit în audiență reprezentanți ai Federației Române de Fotbal și cluburilor FCSB, Dinamo și Rapid, pentru a creiona în mare calendarul evenimentelor pe care Arena Națională le va găzdui în 2025.
Concluzia a fost că „pe acest stadion se vor disputa cele mai importante meciuri din campionatele interne și internaționale, dar și evenimente de amploare, precum mari concerte”.
A fost o întâlnire organizată în contextul nemulțumirilor conducătorilor din fotbal, în special ale celor de la FCSB, care s-au plâns în repetate rânduri că municipalitatea a preferat să închirieze stadionul pentru evenimente de altă natură decât cea sportivă.