Oamenii de știință avertizează adulții să nu ia în mod regulat paracetamol din cauza legăturilor cu afecțiuni alarmante precum hemoragia internă și boala cronică de rinichi.
O analiză majoră, realizată de experți de la Universitatea din Nottingham, a descoperit o relație „dependentă de doză” între utilizarea analgezicului și problemele digestive, cardiace și renale.
Studiul, care a urmărit starea de sănătate a peste o jumătate de milion de persoane în vârstă de peste 65 de ani pe parcursul a 20 de ani, a arătat că persoanele cărora li s-a prescris paracetamol de două ori în decurs de șase luni prezintă un risc deosebit de ridicat de complicații, potrivit dailymail.co.uk.
În comparație cu un grup de control din aceeași grupă de vârstă, cei care aveau acest număr de rețete erau mai predispuși să sufere de ulcer gastric, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și boală renală cronică.
De asemenea, cu cât o persoană folosea mai mult paracetamol, cu atât era mai probabil ca un ulcer stomacal să sângereze sau să se deschidă.
Acest analgezic este adesea prescris persoanelor în vârstă pentru a le ajuta să gestioneze simptomele unei serii de boli cronice, cum ar fi artrita și osteoporoza.
Studiile sugerează că aproximativ 90% dintre persoanele în vârstă de peste 75 de ani iau în mod regulat paracetamol, în special pentru a trata durerile articulare și osoase, precum și consecințele căderilor.
Atenție la analgezice
Dar autorul noului studiu, profesorul Weiya Zhang, epidemiolog la Centrul de Cercetare Biomedicală al Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire de la Universitatea din Nottingham, a declarat că pacienții ar trebui să „analizeze cu atenție” dacă să ia sau nu medicamentul des.
”Utilizarea paracetamolului ca analgezic de primă linie pentru afecțiuni pe termen lung, cum ar fi osteoartrita la persoanele în vârstă, trebuie analizată cu atenție‘, a spus el, adăugând că dovezile arată că acesta are un ‚efect minim de ameliorare a durerii”.
În 2022, National Institute For Health and Care Excellence și-a modificat orientările pentru tratarea osteoartritei – tipul de boală care este legat de vârstă și se dezvoltă atunci când cartilajul protector de la capetele oaselor se descompune, cauzând durere și probleme de mobilitate.
Normele actualizate prevăd că medicii de familie trebuie să ofere programe de exerciții fizice ca tratament de primă intenție pentru această afecțiune și să evite oferirea „de rutină” a paracetamolului, deoarece este puțin probabil ca acesta să fie eficient.
Cremele antiinflamatoare pot fi utilizate „în paralel” cu exercițiile fizice, se adaugă în orientări.
Paracetamolul a fost considerat mult timp ca fiind mai blând cu intestinul decât analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.
Cu toate acestea, unele studii sugerează că, în doze mari, acesta poate provoca iritații ale tractului gastrointestinal superior, ducând la simptome precum arsuri la stomac, durere, greață și vărsături.
În prezent, oamenii de știință nu sunt siguri de ce medicamentul poate cauza probleme renale, însă unele studii au sugerat că acesta ar putea interacționa cu substanțele chimice din organism pentru a forma toxine care deteriorează celulele organului.
Experții au avertizat de mult timp cu privire la impactul dozelor mari de analgezic asupra ficatului.
Dozele excesive de medicament – vândut sub denumirea de Tylenol în SUA – sunt considerate a fi principala cauză a insuficienței hepatice acute în lumea occidentală.
O cantitate prea mare copleșește calea normală a ficatului de metabolizare a medicamentului în condiții de siguranță și, în schimb, acesta ajunge într-o formă toxică care dăunează celulelor, ducând în cele din urmă la insuficiență hepatică.
Un studiu din 2017 a constatat că tipul de afectare a celulelor organului cauzată de paracetamol este similar cu cel indus de alcool și hepatită.
Între timp, alte studii au găsit legături între utilizarea pe termen lung a analgezicului și creșterea tensiunii arteriale.
Se retrage Paracetamol din farmacii?
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.