Pisicile fără stăpân din parcurile Tineretului, Floreasca și Circului beneficiază începând de joi de hrană gratuită prin intermediul unor dispozitive inteligente care eliberează mâncare pe măsură ce se introduc sticle reciclabile în ele. Pot fi introduse orice fel de sticle din plastic, cu sau fără marcaj RetuRO. Singura condiție este ca acestea să se încadreze în dimensiunea orificiului de alimentare.
Aceste automate ecologice funcționează pe bază de energie solară, oferind o soluție atât pentru hrănirea animalelor, cât și pentru susținerea utilizării energiei regenerabile.
Proiectul pilot este desfășurat de Asociația de protecție a animalelor Sache, care a donat hrana cu sprijinul ONG-ului american Greater Good Charities, în colaborare cu Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), administrator al dispozitivelor, și finanțat de Primăria Municipiului București. El se desfășoară cu ajutorul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
Costul aproximativ al unui dispozitiv amplasat în București este de 12.000 RON, după cum au declarat pentru Biz reprezentanții Asociației de protecție a animalelor Sache.
Automatul a fost alimentat cu primele sticle și testat, joi, de Marta Ușurelu și Cristian Manafu, invitați să ia parte la inaugurarea făcută în fața jurnaliștilor.
„Am demarat proiectul într-un moment cheie, pentru că pisicile din România duc o viață foarte grea, mai ales în sezonul rece. Ele sunt foarte sensibile la frig, așa că doar cele mai puternice și cele mai norocoase supraviețuiesc, dacă s-au hrănit bine. Atunci când temperaturile scad simțitor sub zero grade, o pisică flămândă poate muri într-o oră: îi îngheață întâi urechile și coada, apoi restul corpului. De aceea vârsta medie a pisicilor de pe stradă este de maxim doi ani, pentru că majoritatea nu trec iarna, ci mor înghețate.
Lipsa unei legislații dedicată lor are o consecință dramatică: toate orașele sunt pline de pisici care abia se descurcă. Prin această colaborare venim în sprijinul pisicilor comunitare cu un proiect prin care iubitorii de natură și animale le pot ajuta gratuit și sustenabil. Este nevoie urgentă să începem să abordăm nevoile pisicilor – nu este doar o datorie morală, ci și una civică. Populația scăpată de sub control se soldează în mod constant cu întâmplări tragice, cazuri de cruzime sau accidente.”, a declarat Laura Fincu, fondatoare Sache.
„În cazul pisicilor fără stăpân, nu există legislație națională care să reglementeze gestionarea lor, spre deosebire de câini, care sunt preluați și îngrijiți în adăposturi publice. De aceea, astfel de inițiative sunt esențiale pentru a proteja pisicile străzii. Acest proiect vine în completarea programului de sterilizări gratuite pe care ASPA îl desfășoară pentru a limita înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân. Totodată, prin intermediul acestor automate promovăm și adopția câinilor din centrele ASPA, pe unul dintre laterale fiind menționat catalogul online al câinilor noștri, disponibil pe site-ul www.aspa.ro. Prin astfel de inițiative, ne angajăm să tratăm animalele cu responsabilitate și să contribuim la un mediu mai curat și mai echilibrat în orașul nostru””, spune Cătălina Trănescu-Petrache, director general ASPA.
Nicușor, tată pentru pisicile vagaboande
Lovitura de Presa nu răspunde pentru conținutul comentariilor și își rezervă dreptul de a le modera sau de a le respinge. Vă rugăm să folosiți un limbaj respectuos și civilizat în exprimarea opiniilor.